dimarts, 9 de maig del 2017

Catòlics vs ortodoxos



Fins a l'any 1054 l'Església ortodoxa i la catòlica romana formaven una única Església cristiana. No obstant això, les diferències existents entre aquestes branques van anar augmentant amb el pas de temps. La separació definitiva, el Cisma d'Orient i Occident, provocada per una combinació de factors culturals, polítics i religiosos, es va produir l'any 1054, quan el papa Lleó IX (cap de la branca romana) va excomunicar al patriarca de Constantinoble, Miguel I Cerulari (cap de la branca ortodoxa oriental), qui al seu torn va condemnar al papa en una excomunió mútua. Des de llavors les Esglésies catòlica i ortodoxa estan dividides i separades.


La paraula 'ortodox' (ορθόδοξος)significa en grec 'ensenyament o creença correcte'. En els seus textos doctrinals i litúrgics, el cristianisme ortodox afirma haver conservat plenament, sense desviacions, les tradicions i doctrines de l'Església cristiana primitiva establerta pels apòstols, reconeixent l'autoritat dels set consells ecumènics. Per això els ortodoxos creuen que són els únics veritables creients de la fe cristiana

Pel que fa al nombre de creients, egons diferents estimacions, el nombre de cristians ortodoxos en el món és d'entre 220 i 260 milions. Els països amb major presència són Rússia, Ucraïna, Romania, Grècia, Sèrbia, Bulgària, Bielorússia, Moldàvia, Geòrgia, Macedònia i Xipre, entre d'altres. Cal destacar que la majoria de cristians ortodoxos resideixen a Europa de l'Est, Rússia, Orient Pròxim i els Balcans.

Algunes de les diferències més significatives entre les dues esglésies són les següents:

- No reconeixen l´autoritat del Papa de Roma. La màxima autoritat és el pariarca de Constantinoble, però no n´és l´unic.

- No hi ha estàtues que representin Déu. Només es veneren les icones dels Sants. Tampoc es veneren les relíquies.

- Els capellans es poden casar. El bisbes, en canvi, no.

- Al bateig, el nen es submergit completament a dins de l´aigua.

- La litúrgia es fa en grec (s. I o II dC).

- A la litúrgia, homes i dones resten drets i separats per sexes.

- És permès a les parelles de divorciar-se i tornar-se a casar per l´església.

- No existeix el Purgatori. Les ànimes, després de la mort, són jutjades i després van a l´Infern o al Paradís.

- No creu en l´existència del pecat original. Sí creu en la llibertat de l´individu per obrar bé o malament i assumir les conseqüències de les nostres accions individualment.

- No creu en la immaculada concepció de la Verge Maria. Només Crist va ser engendrat sense pecat.

- No existeixen les ordres ni congregacions religioses.


Interior d´una església ortodoxa

Patriarca ortodox

Icona ortodoxa de Sant Jordi




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada