dijous, 22 de febrer del 2018

Semblances entre l'Antiga Roma i "Star Wars"


Probablement si algun cop hem vist alguna pel·lícula de "La guerra de les galàxies", ens haurem centrat tant a gaudir de tota la ciència-ficció i tot el conjunt d'aventures que se'ns presenta, que no haurem parat gaire atenció a què potser George Lucas va extreure moltes de les seves idees d'una civilització què, tot i haver passat un bon grapat de segles, no és tan llunyana com diu a les pel·lícules. En efecte, aquesta antiga civilització és l'antiga Roma. Aquí us presento uns quants factors que segurament han servit per crear "Star Wars".


1. Coruscant, la capital de la República galàctica:
Tot i que aquesta mega ciutat (que segons George Lucas omple tot el planeta Coruscant) ha rebut probablement influència dels gratacels de Nova York, també podem adornar-nos del fet que gairebé tota la ciutat té la mateixa arquitectura, just com també ho tenia l'antiga capital romana.




2. El Senat:
La segona coincidència és una de ben clara. La República galàctica no té ministres, sinó senadors, de fet, el sistema polític galàctic és pràcticament idèntic al sistema de la república romana, l'única diferència és que al món fictici de "Star Wars" hi podem trobar un Canceller Suprem, que té les mateixes funcions que un president del govern. Tot i això, durant l'episodi III, si parem atenció a una conversa entre els personatges principals (l'Obi-Wan Kenobi i l'Anakin Skywalker) podem sentir que comenten que el Canceller Suprem Palpatine ha estat reescollit en el seu càrrec durant quatre anys més amb l'única aprovació del Senat i sense convocació d'eleccions. Aquest succés també era comú al Senat de la República Romana, de fet Juli Cèsar va ser reescollit unes quantes vegades. També hi destaca que en certes ocasions el Canceller Palpatine porta una vestimenta que ens pot fer recordar les togues dels senadors romans.






















3. De la República a l'Imperi:
Una altra similitud és el fet que una vegada acaben les guerres clon (les quals podrien ser un equivalent a la II i III Guerra Civil romanes) el Canceller Palpatine aconsegueix desfer-se dels Cavallers Jedi, la amenaça més gran que podria fer-lo fracassar en tots els seus plans per arribar al poder absolut. Una vegada fet això, convoca un ple al senat per anunciar noves reformes, les quals li atorguen tot el poder a ell (auto proclamant-se emperador) i reorganitzen la república en el Primer Imperi Galàctic on el senat no té cap tipus de poder polític real. Això és semblant al que va passar realment a l'antiga Roma, quan Juli Cèsar va començar a reunir tot el poder, i tot i no viure per veure-ho, finalment Roma es convertí en un Imperi on l'emperador o "Caesar" tenia tot el poder sobre tot el territori romà.

 4. La guàrdia del canceller/emperador:
Si observem els guàrdies que protegeixen al Canceller o a l'emperador, podríem veure certa semblança (pel que fa al seu uniforme), amb la Guàrdia Pretoriana que durant l'imperi romà protegien el Cèsar.



5. L'amfiteatre de Geonòsis:
Cap al final de l'episodi II, podem veure com els protagonistes són portats a una mena d'amfiteatre per ser devorats per unes bèsties alienígenes. Això ens pot recordar a les famoses "Venationes", espectacles que es duien a terme en els amfiteatres i en les quals els gladiadors havien de lluitar contra feres salvatges com lleons o tigres.




6. Les curses de Baines:
Durant l'episodi I, se'ns mostra una cursa de Baines, les quals podríem relacionar amb les curses de Moto GP o la Fórmula 1, però també (pel disseny dels vehicles i la violència de les curses) podem relacionar-les amb les curses de cavalls que es feien al circ romà.




Aquestes són les sis similituds que he trobat entre l'antiga Roma i "Star Wars", segurament no les he trobat totes. I vosaltres, podeu recordar cap?

2 comentaris:

  1. Fantàstic article que, amb temps i més aprofundiment, pot acabar convertint-se en un TdR. Els amants de Star Wars, què en penseu? Hi ha alguna altra semblança??

    ResponElimina
  2. si el tema que lluiten amb espasses i no pas amb altres armes de cos a cos, com a fan de Star Wars no m'hi havia fixat mai en aquests aspectes

    ResponElimina