divendres, 9 de març del 2018

Els sacrificis a Roma




Resultado de imagen de cerimonia de sacrificio a los dioses

Segons la religió romana el que més agradava als déus eren els sacrificis, per tant era la part més important del culte.
A Roma hi havia un calendari litúrgic que establia les festes de carácter públic- feriae stativae, si tenien data fixa, feriae conciptivae, si no la tenien. Altres rituals es feien quan un esdeveniment extraordinari ho requeria. També hi havia vegades que es feia amb l'objectiu d'algun favor dels déus com per exemple: en les guerres.
Per altra banda en el àmbit privat es feia el votum, que consistía en la petició d'alguna cosa al déu, però sense donar-li res canvi fins que el déu complís amb la seva part.

TEMPS, LLOC... 
Era molt important que cada moviment es realitzes en un ordre concret, així com en un moment particular i en un lloc determinat. Qualsevol alteració implicava l'obligació de tornar a realitzar-se de nou.


Un ritual començava a l'alba, o durant les hores de llum. Molt poques eren les cerimònies, almenys públiques, que se celebrin de nit. Les cerimònies que se celebraven per la nit tenien a veure amb déus o éssers del inframón. Es feien amb l'objectiu de perjudicar a un individu o a un conjunt d'individus. Aquestes es realitzaven normalment a la necrópolis, on existia una relació directa amb el inframón.

El lloc on es celebraven les cerimònies publiques eren llocs oberts  on la comunitat pogués anar. Gran part dels sacrificis tenien lloc davant dels temples, mai dins. En canvi, les cerimònies privades es feien a casa, a l' atrium, i només participaven els membres de la familia, inclús els esclaus.

Una cerimònia acostumava a començar amb la invocació, invocatio. Consistia en sol.licitar mitjançants una ordre, de forma respetuosa, la presencia del déu. Al déu se li ha de donar alguna cosa a canvi ,com indica l'expressió llatina do ut des, et dono perquè em donis. Aquesta qüestió es ressolia mitjançant el sacrificium.

Resultado de imagen de sacrificios roma
No tots els déus volien els mateixos sacrificis. En el cas dels animals, l'espècie d'aquest, el sexe, el color i inclús l'edat era molt important. 
Els déus rebien animals mascles i les deesses femelles. Per exemple, en la festa equus october només es sacrificava un cavall en honor al déu Mart i es realitzava cada 15 d'octubre.

2 comentaris:

  1. Molt interessant aquesta entrada. Sabeu si, a l´antiga Roma, es van dur a terme alguna vegada sacrificis humans?

    ResponElimina
  2. Sí, al començament de la República de Roma es practicava amb aquells que incumplien les seves promeses o enganyaven als altres.

    ResponElimina