diumenge, 23 de setembre del 2018

Hermes

Hermes era el déu missatger de l'Olimp, fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d'Eudor. Era un déu important del comerç, els negocis i els beneficis. Algunes de les seves característiques són: les sandàlies, el casc i el caduceu.

APOL·LO I HERMES

Des del seu naixement ja es veia que era molt astut. La seva mare, Maia, el va deixar embolicat amb mantes per tal que no es fes mal quan es mogués. Però, aquest durant la nit es va desembolicar i va arribar a Tessàlia, a on el seu germà Apol·lo estava pasturant els ramats del rei Admet. Hermes va robar una part del ramat, per tal de no deixar cap pista se'n va anar caminant cap enrere amb els animals L'únic testimoni que hi havia era un senyor anomenat Batos.
Hermes portà els animals cap a Pilos, a on en sacrificà dos, després, amagà els altres animals i se'n tornà a la seva cova el mont Cilene. Quan estava a punt d'entrar a la cova es va trobar una tortuga, la qual va matar, la va buidar i en la seva closca lligà i  tensà cordes fetes amb els intestins dels animals que havia sacrificat.
Quan Apol·lo s'adona i preguntà a Batos sobre les vaques i aquest li explica tota la veritat. Ipso facto va cap a Cilene, i li reclamà a Maia pel què havia fet el seu fill i aquesta li negà tot. Apol·lo li preguntà a Zeus i aquest ordena al seu fill que tornés els animals, però, Apol·lo va quedar meravellat amb la música que feia Hermes amb la lira. Van fer un pacte i Apol·lo es quedà la lira i Hermes els animals.

HERMES I ODISSEU

Hermes apareix en l'Odissea quan aquest va cap l'illa de Calipso, per ordres de Zeus, a dir-li que ha de deixar anar a Odisseu. També, Hermes protegeix Odisseu dels beuratges màgics de Circe amb una planta.

HERMES I ARGOS

Argos era l'encarregat de vigilar a Ió, l'amant de Zeus metamorfosada en vedella. Gràcies els seus múltiples ulls la podia vigilar nit i dia. Però Zeus envià Hermes perquè l'alliberés.
Hi ha diverses versions sobre la manera que va matar Argos. Algunes diuen que li llençà una pedra des de lluny que el matà. Altres, que, disfressat de pastor el va distreure força estona explicant contes i tocant la seva flauta de Pan fins que Argos s'adormí del tot, i llavors el degollà. I altres que el va sumir en un somni màgic amb la seva vareta divina.

HERMES I DIONÍS

Dionís és el fill de Zeus i Sèmele, una mortal. Zeus tenia una aventura amb Sèleme i quan Hera es va ssebentar va anar a parlar amb Sèleme i li va demanara que deixès en pau el seu marit. Aquesta s'hi va negar i Hera enfadada li va dir que  demanés a Zeus veure la seva forma original. Aquesta li fa cas ,però Zeus intenta persuadir-la perquè canviï d'opinió.
No ho aconsegueix i li mostrà la seva forma original i l'acaba matant.
Zeus li treu el fetus i se'l cosí a la cuixa.  Al cap de sis mesos neix Dionís. Acabat de néixer va ser confiat a Hermes per protegir el nadó d'Hera.

HERMES I AFRODITA

Hermes i Afrodita van tenir una aventura i d'aquesta aventura va néixer un fill el qual van anomenar Hermafrodit, que és la unió dels seus noms en grec.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada