dimecres, 24 d’octubre del 2018

ARISTARC DE SAMOS i la teoria heliocèntrica

   Aristarc de Samos va ser un filòsof i astrònom grec que va viure al segle IV aC. Va ser deixeble d’Estrató, i visqué la major part de la seva vida a Alexandria, on hi ensenyà al Museu. En aquell moment la creença predominant defensava un sistema geocèntric. Els astrònoms de l'època veien que els planetes i el Sol giraven al voltant de la Terra, que es trobava en el centre de l'univers. Els plantejaments del reconegut filòsof Aristòtil, fets uns pocs anys abans, no deixaven lloc a dubtes i venien a reforçar la aquesta tesi malgrat que es rebel·laven certs problemes a aquestes afirmacions.

   La seva obra científica fou nombrosa, però només n'ha pervingut De la magnitud i la distància del Sol i de la Lluna. Allà hi formulà, per primera vegada, una teoria heliocèntrica completa, probablement vers el 280 aC. Segons les fonts, Aristarc enuncià que “la Terra és un planeta que, com els altres planetes, gira entorn del Sol; acompleix aquesta volta en un any”. Per a Aristarc, el Sol és un estel fix, com ho són tots els altres estels; entre la Terra i el Sol hi ha una gran distància i encara una distància més gran entre el Sol i els altres estels, fet que ell provà geomètricament; la Terra, a més, descriu una òrbita circular entorn del Sol.

   D’altra banda, perfeccionà la teoria segons la qual la Terra gira entorn del seu propi eix, i així explicà el cicle de les estacions per la inclinació de l’eclíptica i contribuí a una millor mesura de l’any tròpic.

   La hipòtesi heliocèntrica d’Aristarc fou molt combatuda en la seva època: d’una banda fou denunciada com a impia; d’altra banda, grans científics com Arquimedes, Apol·loni de Perge i Hiparc la rebutjaren per tal com, de la manera com fou formulada, no explicava alguns fets. Finalment fou oblidada i prevalgué la concepció geocèntrica, compendiada, per a molts segles, per Ptolemeu.

   La teoria heliocèntrica no tornà a ésser plantejada fins al Renaixement. Copèrnic afirmà haver tingut coneixença del sistema d’Aristarc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada