dimarts, 31 de març del 2020

Etimologies curioses: Emocions


Aquesta entrada de blog parla sobre diferents paraules que provenen del llatí i que estan relacionades amb les emocions. L'emoció és un intens estat mental que sorgeix en el sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicològica positiva o negativa. És un impuls involuntari originat com a resposta als estímuls de l'ambient i que desencadena conductes de reacció automàtica. 

Alegria: La paraula alegria prové del llatí alacer, alacris ( ràpid, vivaç, animat) . D’aquí, també provenen les paraules alegre, alegrar i alegro. També, interessant dir que es diu alegre (alacer) d’algú que té velocitat i carrera , que parla com si tingués ales, és feliç, salta de goig i res li pertorba

Angoixa: La paraula angoixa prové del llatí angustus que vol dir estret. Llavors, la paraula llatina angustus es refereix a un congost o abisme profund i estret, que s’havia de saltar. Aquesta sensació provocada pel fet d’estar al costat del buit , va pasar a anomenar-se angustus, és a dir, angoixa i per tant, es va passar d’un significat concret( lloc físic) a un significat abstracte( sensació/emoció)

Dolor: La paraula dolor prové del llatí dolor,doloris i és un nom resultat del sufix -or resultat de l’acció d’un verb, el verb llatí dolore( sofrir i en origen colpejat). Es va descobrir que quan hi ha un gran canvi, les persones passen per cinc etapes que es defineixen com, negació, ira, negociació, depressió i acceptació.

Ira: La paraula ira prové del llatí ira ( còlera, enuig). D’aquí també provenen les paraules aïrar, iracund i irat. A més, la paraula llatina( ira)prové de l’arrel indoeuropea eis- ( moure ràpidament, passió).

Depressió: La paraula depressió prové del llatí depressio,depressionis ( enfonsament, zona de terreny enfonsada o enfonsament en sentit moral). Aquesta paraula, està composta amb:

o El prefix de-, que indica decaïment o privació de cap a peus.

o La paraula pressus ( atapeït, enfonsat, comprimit) del verb premere ( pressionar)

o Per últim, el sufix -sio ( acció i efecte).

7 comentaris:

  1. Com ens han ensenyat els romans, encara que nos dolemus, per sortir de la depressio cal saltar l'angustus amb alacer.

    ResponElimina
  2. Molt sorprenent, que totes aquestes emocions també provinguin del llatí. Molt interessant la veritat.

    ResponElimina
  3. Molt interessant veure à què associaven els antics alguns conceptes: avui en dia ningú pensa asaltar un barranc si li parlem d'angoixa ;)!

    ResponElimina
  4. Que liós i confús se'm fa entendre els conceptes als que relacionaven les emocions els romans en relació a l'actualitat. Que "emocionant" hahaha!!

    ResponElimina
  5. Mai hagués dit que paraules com angoixa o depressió vinguin del llatí, però el que més m'impressiona es que ells li donèssin un significat diferent. Molt interessant i curiós.

    ResponElimina
  6. M'ha semblat molt interessant que el que per a nosaltres són sentiments, per a ells fossin coses tan reals i físiques com una zona enfonsada, saltar per un abisme o la rapidesa.

    ResponElimina
  7. M'ha semblat molt curiós els significats que els romans li donaven a aquestes paraules, sobretot m'ha sorprès el terme angustus i com està relacionat amb un abisme!

    ResponElimina