dimarts, 31 de març del 2020

Etimologies del llatí: LES ARTS



Les arts són una part fonamental a la nostra vida, però ara mateix, la seva importància ha crescut degut en la situació d'aïllament en la qual ens trobem.
Encara que no per tots és així, VOX va utilitzar les seves xarxes social per desprestigiar als artistes (directors,actors,cantants,poetes...) comparant-los amb els treballadors del camp (agricultors,ramaders...) dient que en moments durs com aquests es demostrava qui eren els que eren importants. Gracies a això va haver una forta polèmica on artistes coneguts de diferents branques de l'art es van defensar dient que ells intentaven fer aquests dies una mica més amens i alegres omplint les cases de música,llibres,cine...


LES ARTS
La paraula art prové del llatí ars,artis que significa obra o treball que expressa molta creativitat.
La paraula artis prové de l'arrel -ar, que és indoeuropea. Ars,artis és un còpia de la paraula grega τέχνη (techne) que va donar lloc a la paraula tècnica.
L'art és el coneixement d'una cosa, adquirit gràcies a la pràctica o a la transmissió, que està encaminat a una utilitat necessària per la vida.

Alguna de les arts amb origen etimologic llatí són:

  1. Literatura: prové de la paraula llatina litteratura si li afegim un sufix expressa la activitat d'un litterator. Un litterator, provinent de littera (lletra) és un mestre que ensenya a llegir i escriure i les normes d'expressió, també s'aplica als escriptors. litteratura acaba designat a seva producció literària, per això quan parlem de literatura ens referim al conjunt d'obres escrites.  La literatura és la producció intel·lectual que utilitza el llenguatge i l'escriptura com a via d'expressió. És un art major que conté diversos gèneres literaris com la novel·la, el conte, l'assaig...                                                                                                                                                                                                                                                                    -Els llibres són el primer que pensem en escoltar la paraula literatura, i efectivament també prové del  mot llatí liber que originàriament volia dir part interior de l'escorça dels arbres, ja que abans de conèixer de l'existència del papir utilitzaven l'interior de l'escorça dels arbres per a escriure. La paraula "libro" en castellà ve de la forma de liber en acusatiu, que és librum.             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
  2. Escultura: La paraula escultura prové del mot llatí sculptura, que està formada pel verb sculpere (esculpir) i el sufix llatí -ura/-tura que vol dir la activitat resultant de l'arrel en aquest cas el verb llatí. Es creu que pot estar relacionat amb l'arrel indoeuropea skel que vol dir tallar. L'escultura és una disciplina artística que consisteix en crear figures a partir d'esculpir o tallar diferents materials, també dona nom a l'obra resultant d'aquesta art.                                                                                                                                        -L'obra resultant de l'escultura són les estàtues que, com no també provenen del llatí, concretament del mot statua, del verb statuere (establir,fixar...), de status que és el participi passat de stare (estar dret). Es creu que pot estar associat a l'arrel indoeuropea sta- (estar, estar dret) d'aquesta arrel també deriven paraules com constant, estàtic i estancat.                                   
  3. El David de Michelangelo

                                                                                                                                                                 
  4. Pintura: no està molt clar l'origen etimològic de la paraula pintura, alguns creuen que està formada per pictus (pintat) més el sufix -ura i vol dir resultat de pintar mentre que altres creuen que prové de pigmenta  i que es pot traduir per tint o pigment. La pintura és la disciplina artística mitjançant la qual obtenim una representació gràfica a través pigments.                                                                                                                                                                        -El pinzell és quasi bé indispensable a la pintura, la paraula pinzell va donar pas a la paraula pincel en castellà, ja que el seu origen etimològic és el mot llatí penicillus, diminutiu de penis (cola), ja que els pinzells es fan dels pels de la cua dels animals.                                                                                                                                                               
  5. La nit estrellada de Van Gogh
                                                                                                                                                                                                                                                                                                

9 comentaris:

  1. Totalment d´acord, Alba. L´art, la música, la literatura, el teatre, la filosofia, ens estan ajudant moltíssim en aquesta situació. Que tothom se n´adoni i els valori justament!

    ResponElimina
  2. Com bé has dit, l'art és el coneixement d'una cosa, adquirit gràcies a la pràctica o a la transmissió, que està encaminat a una utilitat necessària per la vida. Per tant, el que fem a la classe de llatí és art: conèixer per viure. Un blog molt interessant!

    ResponElimina
  3. Estic totalment d'acord que gràcies als artistes d'avui dia tant art, com literatura, com músics han fet que tota aquesta situació siguis més amena. I estic també amb tu que l'art és una part fonamental de les nostres vides. Molt interessant.

    ResponElimina
  4. Em sembla molt curiosa la relació qu ténen les paraules art i tècnica per al antics: avui quan parlem de tècnica segurament pensem en la tecnologia, els invents, quan realment l'art també és una tècnica i molt complexa! Espero que aquests dies tothom aprengui a valorar-lo!

    ResponElimina
  5. Per a mi l'art és una disciplina vital a les nostres vides. Es necessari valorar-la com es mereix. Una entrada molt interessant que tothom hauria de llegir...

    ResponElimina
  6. Com bé dius l'art és molt important a les nostres vides i més actualment en aquesta situació, i jo crec que ara més que mai la gent s'està adonant de la seva importancia. Molt intressant.

    ResponElimina
  7. Com bé dius l'art és molt important a les nostres vides, i més ara en la situació que estem. Jo crec que ara més que mai la gent s'està adonant de la seva importància. Molt interessant.

    ResponElimina
  8. Estic molt d'acord amb què tots els tipus d'art són el que ara ens estan fent passar una bona estona en la nostra situació actual! M'ha semblat molt interessant el teu punt de vista i com els romans li donaven una gran importància a aquest tema.

    ResponElimina