dilluns, 27 de setembre del 2021

ELS NOU DESITJOS D'ÀRTEMIS


Àrtemis (Ἄρτεμις en grec), és principalment la deessa de la caça, els boscos i els animals salvatges. El seu nom en grec antic s’associa a ἀρτεμής, que vol dir segur. També és la divinitat que representa la lluna. El seu nom en la mitologia romana és Diana. 





El naixement d'Artemis, com el de la majoria de divinitats, és força curiós. És filla de Zeus i Leto, i germana bessona d’Apol·lo. Les dues divinitats van néixer a l’illa d’Ortigia (que més tard va passar a anomenar-se Delos), gairebé acabada de ser formada. Que el naixement tingués lloc allí va ser fruit de la gelosia d’Hera, que va prohibir que Leto donés a llum a terra ferme. Artemis va néixer just quan Leto va trepitjar la illa, i va ser ella qui va ajudar la seva mare a treure Apol·lo sense complicacions. A més, la dona de Zeus va intentar assassinar a la mare dels dos germans, enviant a la serp Pitó per a que aquesta matés Leto. Just acabats de néixer, Apol·lo i Àrtemis ja constaven amb les abilitats pròpies dels caçadors, i van matar la serp Pitó que volia assassinar la seva mare. 






Els nou desitjos d'Àrtemis:

Quan Àrtemis era una nena, buscava suport en el seu pare Zeus. Així doncs, li va demanar que li concedís 9 desitjos:


  1. El primer era ser verge sempre. Totes les donzelles que l’acompanyaven o li rendien culte havien de romandre verges, a l’igual que ho era la deessa. Cridava l’atenció de molts homes i joves, però mai es va deixar vèncer per ells.


  2. Volia tenir atributs que la diferenciessin d’Apol·lo, ja que al ser bessons ella no volia ser comparada a ell. Finalment, una de les diferències més marcades va ser que Apol·lo representés el Sol i Artemis la Lluna.



  3. Un altre desig era posseir un arc i fletxes. Zeus va concedirli aquest desig fent que anés a l’illa de Lípara i el déu Hefest li en fabriqués un. Llavors, aquests es van convertir en els seus atributs més representatius. 



  4. També va demanar una túnica més curta, a diferència de les altres divinitats femenines, per a poder caçar i córrer pels boscos amb comoditat.


  5. Va demanar 60 nimfes de l’oceà (oceànides) per a formar part del seu seguit. 



  6. També 20 nimfes amnisíades per a que cuidessin dels seus ramats.


  7. No volia que cap ciutat sigués dedicada a la seva persona.


  8. Lligat amb l’anterior desig, no ho volia perquè el que ella desitjava era poder governar les muntanyes. 


  1. Per últim, va demanar la capacitat de poder ajudar a les dones en el moment del part. A Àrtemis també se l’associa amb la virginitat i els naixements, per tant, va ser escollida per les Moires per a ser una comadrona divina, després d’haver ajudat a la seva mare amb el part del seu germà Apol·lo. 




1 comentari: