dimarts, 21 de març del 2017

Els marbres del Partenó

   Construït entre 442 i 432 aC, el Partenó és, de ben segur, l´edifici més emblemàtic de la ciutat d´Atenes. Estava dedicat a la patrona d´Atenes, la deessa Atena, i albergava una gegantina escultura de la filla de Zeus feta d´or i d´ivori. El temple, que presidia l´acròpolis, no era només la casa de la deessa: era el símbol del poder d´Atenes i del moment d´esplendor que vivia la ciutat, que tot just acabava de véncer els perses a les Guerres Mèdiques.


   La història d´aquest monument és ben curiosa: de temple pagà a esglèsia cristiana i mesquita musulmana, ha patit incendis, saquejos i fins i tot una explosió que el va deixar convertit en una veritable ruina. Però el pitjor de tots, segons diuen alguns, va ser l´espoli que va dur a terme Lord Elgin, ambaixador del govern britànic durant l´ocupació otomana. Una bona part dels relleus i de les estàtues que el decoraven van anar a parar al Museu Britànic, on encara avui dia hi són exposades. 
    Moltes i diverses han estat les formes en què el govern grec ha reclamat que els marbres siguin retornats al lloc que els pertoca, però fins ara els esforços han estat inútils. Per als grecs, com deia Melina Mercouri, els marbres són "el nostre orgull, els nostres sacrificis, el nostre símbol d´excel.lència més noble". Però, està prou justificada aquesta petició? Realment, els marbres, han de tornar a Atenes? Aquí us deixo un article d´una jove professora de cultura clàssica, on hi reflecteix la seva opinió argumentada sobre aquesta qüestió:

http://www.thecult.es/arte/deben-regresar-a-atenas-los-marmoles-del-partenon.html

I vosaltres, què en penseu?

3 comentaris:

  1. M'ha semblat molt interessant l'entrada i l'opinió de la Julia. Tot el que hi diu em sembla que és molt cert, ja que si els marbres estàn a Londres ben conservats i allà gent de tot el Món pot aprendre-hi alguna cosa (com la cultura a l'antiga Grècia) es algo molt beneficiós per tots. Però segueixo pensant que ja que els grecs han demanat que els hi tornin els marbres ho haurien de fer, perquè també els hi pertanyen i és cosa seva, així que segueixo pensant que els marbres haurien de ser retornats a Grècia!

    ResponElimina
  2. L'entrada està molt bé ja que fa replantejar-te si els marbres haurien de quedar-se on estan o si haurien de tornar a Grècia. Crec que la dona té raó en la part on diu que llavors tots els museus haurien de tornar les seves obres d'art que no pertanyen al país on están ubicats. I per tant, això faria que la diversitat cultural fos nula. En definitiva, jo ara mateix no sabría si haurien d'estar a Londres o haurien d'estar a Grècia, ja que tots dos donen raons bones per quedar-se els marbres.

    ResponElimina
  3. Primer de tot deixaria clar que això és un tema molt complexa i que és evident que causi polèmica i alhora diferents opinions. Crec que la Júlia té certa part de raó i m'ha fet reflexionar sobre la meva opinió al respecte, ja que jo creia que els marbres i altres restes arqueològiques han d'estar en el lloc on es van trobar però si que es veritat que llavors s'haurien de retornar moltes peces d'altres civilitzacions. Si ho pensem pot ser no està tant malament que altres llocs tinguin part d'altres cultures i així creem com un cert lligam entre totes les regions dels món. Però igualment, des del meu punt de vista crec que cada ciutat, deixant de banda el nivell econòmic que pot causar tenir peces arqueològiques, mereix tenir el que li pertany i poder mostrar al món les meravelles que feien anteriorment els seus avantpassats.

    ResponElimina