diumenge, 1 d’octubre del 2017

Apol·lo i Hermes

File:Apollo Belvedere 3.jpg
Déu Apol·lo
Apol·lo, un dels déus més importants en la mitologia grega, és fill de Zeus i Leto. El germà bessó d'Àrtemis, que van néixer a l'illa de Delos, on s'estaven refugien de l'ira d'Hera, l'esposa de Zeus. És el déu, de molts aspectes, de l'art d'endevinar, de la música, de la llum, de l'art i la poesia, de la bellesa i de la raó. També amb les seves fletxes era capaç de causar malalties infeccioses, però alhora era el déu de la medicina i les curava.

Hermes, era el missatger dels Déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l'enginy, dels literats i poetes, de l'atletisme, del comerç, de l'astúcia, dels lladres. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia.

HERMES I EL BESTIAR D'APOL·LO

Des del dia del seu naixement va donar mostres d'una extraordinària precocitat. Maia, la seva mare, l'havia embolicat amb bandes de tela per evitar que es fes mal al moure. Hermes va descobrir la forma d'alliberar-se i va escapar de la cova durant la nit, mentre tots dormien, i va sortir a explorar el món.
Va arribar a Tessàlia, on el seu germà Apol·lo estava pasturant els ramats del rei Admeto. Durant un moment de distracció d'Apol·lo, Hermes va robar part del bestiar, els va lligar amb branques llargues a la cua i se'ls va emportar caminant cap a enrere, perquè no poguessin localitzar per les seves petjades. L'únic testimoni del robatori va ser un ancià anomenat Bato.

Resultat d'imatges de hermes fent la lira
Hermes fent la lira
Hermes va portar els animals fins Pilos, on va sacrificar dos d'ells dividint-los i dedicant una part per a cada un dels déus. Va ocultar la resta del bestiar, i va tornar a la cova a la muntanya Cileno. A l'entrada de la cova va trobar una tortuga. Hermes la va matar, la va buidar i en la seva closca va lligar i va tensar cordes fetes amb els intestins dels animals que hi havia sacrificat. D'aquesta manera va inventar la lira.
Apol·lo s'havia adonat del robatori, i estava buscant els animals perduts. Va trobar a Bato, qui li va revelar la identitat del lladre. Va anar fins a la muntanya Cileno, i va reclamar a Maia el robatori efectuat pel seu fill i va exigir la devolució del seu bestiar. Però Maia li va mostrar a Hermes adormit al seu bressol, i li va preguntar com un nadó podria ser un lladre de bestiar.

Apol·lo va acudir a Zeus, qui va ordenar a Hermes que restituís els caps de bestiar robades. No obstant això, Apol·lo havia sentit la música que Hermes produïa amb la seva lira, i meravellat, va deixar els seus animals a canvi de l'instrument. I així, Apol·lo es va convertir en déu de la música.

Resultat d'imatges de hermes fent la lira
Apol·lo i Hermes


1 comentari:

  1. Hermes, el déu dels lladres, ja donava mostres del seu caràcter des de ben petit. Molt bona entrada!

    ResponElimina