dilluns, 12 de març del 2018

Diferents pronuncies del llatí

El llatí., la nostra llengüa materna i la de mitja Europa, encara segueix present en tots nosaltres tot i que sigui una llengüa morta. I el llatí té 3 tips diferents de pronuncia, segons el context geografic i l'alfabet de cada regió.

Forma Espanyola 
En aquesta forma es pronuncien les lletres tal com es  llegeixen, això per descomptat indueix a més d'una confusió ja que es deixa la pronunciació a lliure disposició  de la persona depenent de la seva nacionalitat i de la seva llengua mare ja que les lletres es pronuncien de manera diferent en cada idioma.  El problema sorgeix quan ens trobem amb lletres d'altres alfabets - com l'alfabet ciríl·lic - o paraules dels idiomes d'Europa oriental o d'Europa nòrdica, on els fonemes no tenen equivalent en l'idioma castellà, o si ho tenen no coneixem la seva pronunciació.

Forma Clerical
També es coneix com a forma eclesiàstica. És una forma especulativa ja que els qui la practiquen fan sonar les lletres de les paraules del llatí amb les mateixes regles que s'empra en la pronunciació de l'italià, sense prendre en consideració que l'italià és el producte de la influència de les llengües bàrbares a Itàlia, en conseqüència l'italià no existia en els temps en què el llatí era l'idioma de l'imperi romà.


Forma Clàssica 
És la forma utilitzada en l'època clàssica de l'Imperi romà, i al parer de la majoria,  és la manera correcta de pronunciar el llatí. És una reconstrucció de la pronunciació emprada en els temps de Ciceró.

1 comentari:

  1. Un tema molt interessant, però, dins de la forma clàssica que es parlava a l'època de l'antiga Roma, hi havia també diferents tipus de pronunciació segons la zona geogràfica ( a l'igual que passa avui dia amb el català o el castellà)?

    ResponElimina