dimarts, 9 d’octubre del 2018

El color porpra entre els romans

El porpra, tant el nom com el color, prové d'un tint fet a partir de les glàndules mucoses d'un cargol de mar tropical, el Murex (porphyra en grec, i purpura en llatí).
El seu descobriment s'atribueix a un mite sobre el déu fenici, Heracles: un bon dia, el gos d'Heracles va mossegar la closca d'un cargol Murex i seguidament la boca se li va tenyir d'un color lila. La bonica ninfa Tiro, qui acompanyava a Heracles, li va dir que només tindria relacions sexuals amb ell si aquest vestia amb una peça de roba del mateix color que la boca del gos. Heracles no va tenir més remei que acceptar la condició que la ninfa li demanava i així és com va sorgir el famós tint porpra de Tiro.

Es necessitaven 250.000 exemplars del cargol per produir tansols 28 grams de tint porpra. Això feia que la producció fos molt lenta i costosa. El mètode que s'emprava consistia en deixar grans quantitats d'aquests cargols descomposar-se al sol.
Al segle III a.C., aquest tint va arribar a ser més valuós que l'or: només un sol quilo costava tres vegades el salari anual d'un forner de pa romà.

Malgrat que els grecs van ser els principals clients, van ser els romans qui es van convertir en fanàtics d'aquest color.
En actes importants, els generals vestien amb túniques porpres i d'or, mentre que els senadors i cònsols només portaven unes tires de color porpra als extrems de les seves togues.
L'ús d'aquest color a la Roma imperial encara era molt més regulat: només li era permès a l'emperador.
L'exclusivitat i la connexió amb el poder del color porpra en aquells temps explica que, encara avui dia, alguns reis i catedràtics importants, el portin a les seves peces de roba.


Resultat d'imatges de murex


1 comentari:

  1. Molt interessant aquesta entrada, Alba. Algú em pot si, avui dia, aquest color encara està vinculat al poder?

    ResponElimina