dilluns, 28 de setembre del 2020

HERMES DÉU GREC DE BARCELONA

 HERMES EL DÉU GREC DE BARCELONA


Sabies que l'edifici del Banc d'Espanya al Carrer del Portal de l'Àngel acull gairebé quaranta escultures del déu grec Hermes? T'has fixat que a la part alta del Museu de Cera de Barcelona, hi ha un grup escultòric amb una representació del déu Hermes?


D'acord amb la mitologia grega els dos germans Heracles i Hermes van iniciar un llarg viatge acompanyant Jasó i els Argonautes a la recerca del velló d'or. El total de la tripulació incloïa nou barques, una de les quals es va perdre pel camí i va aparèixer just on ara s'aixeca la muntanya de Montjuïc. El lloc els va agradar tant que van decidir fundar una ciutat i donar-li el nom de Barca nona, en referència a la seva novena barca extraviada. 





L'escultura de la foto correspon a el conjunt "Barcelona" de l'escultor Frederic Marès fent referència a la llegenda de la fundació de la ciutat. La podreu trobar a la Plaça Catalunya. 





COM POTS RECONÈIXER AL DÉU HERMES?


Tres són els elements identificatius d'Hermes:


-el casc alat (si bé és cert que, a vegades, les ales neixen d'entre el seu pèl);


-el caduceu que li va donar el seu germà Apol·lo a canvi d'una lira feta amb closca de tortuga, enamorat del seu so;


-les talarias o sabates alades que li donen velocitat en els desplaçaments.




 

EXCURSIONS DE BARCELONA


Per saber on es poden trobar representacions d'Hermes s'han de tenir en compte les funcions atribuïdes a aquest Déu qui, depenent de l'època, va tenir atribuïdes unes qualitats o unes altres.


En la mitologia grega era l'ambaixador dels déus, l'encarregat de transmetre el coneixement diví al món terrenal. A l'antic Egipte, Hermes era conegut com Thot i era el déu de la saviesa, l'inventor del llenguatge i el protector de les arts i les ciències. Durant el domini de l'imperi romà, Mercuri va ser el déu de el comerç, dels viatgers i dels lladres.


Aquest últim "rol" és el més representat a la ciutat de Barcelona, precisament perquè la burgesia catalana de mitjans segle XIX fins a mitjans de l'XX, va adoptar la seva imatge com el símbol de el comerç i del progrés industrial.




En conseqüència té un lloc privilegiat en edificis o carrers relacionades amb:


-les activitats financeres (bancs: el motiu que hi hagi una representació del déu Hermes al Museu de Cera és perquè aquest edifici era l'antiga seu de la Banca de Barcelona. 




-els intercanvis comercials (llotges, bosses, mercats), cases d'antics burgesos (Rambla Catalunya o el Passeig de Gràcia són dos focus molt importants de representacions “hermètiques")





-Les indústries (fàbriques).




Hermes pot aparèixer sol o acompanyat per la deessa de la Fortuna (amb la banya de l'abundància) o de la Indústria (dona amb una roda dentada o amb un timó). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada