dimarts, 18 de maig del 2021

Gastronomia romana: què menjaven els antics romans?

En els principis de l'antiga Roma, els romans s’alimentaven dels aliments més bàsics que proporciona la terra i els animals. Aquests eren la llet, els ous, cereals, llegums o verdura. Quan aquests aliments escassejaven (ja sigui per males collites, temporals, plagues etc), el menjar bàsic era el puls. El puls o pulmentum era una barreja de cereals o llegums amb aigua o llet, fins a formar una massa pastosa similar a la d’un porridge. Era un aliment idoni per aquelles persones que no disposaven de molts recursos per a menjar. 


Un altre element indispensable en la cuina romana era el vi. S'emmagatzemava en àmfores, i això provocava que tingués un cert sabor amarg i agre. Per aquest motiu, els romans el prenien amb espècies, calent o aiguat. Era habitual esmorzar sopa de pa i vi. 



Els romans més rics, disposaven d’una més àmplia selecció d’aliments per a efectuar els seus àpats. Podien utilitzar molta llet (de cabra o d’ovella) i a més a més fer formatge amb ella. També utilitzaven les olives. La gent amb diners era la que es podia permetre menjar carn, la més comuna era la de porc.


Durant l’època imperial, degut a la colonització romana d’una gran part del món, es van poder importar carns exòtiques i de qualitat cap a l’imperi i per a gent de classe alta. Per exemple, les carns que van començar a ser consumides per la població noble eren de lloro i flamenc, entre d’altres. El peix més consumit era el salmó. La plebs no va tenir la carn a l’abast fins l’època del mandat d’Aureli (s.III). 






1 comentari:

  1. L´Estat controlava la producció, repartiment i el preu del blat per tal de garantir que tothom tingués accès a aquest aliment bàsic

    ResponElimina