dimarts, 18 de maig del 2021

La moda i la societat a l'Antiga Roma

Sense dubte a l'antiga roma es vestia d'una manera específica amb relació a la classe social, a la riquesa i al sexe. Les escultures i les pintures de l'Antiga Roma ens permeten conèixer com vestien els romans, els pobres i els rics, els homes i les dones.

Primer de tot, la societat s'organitzava en no ciutadans i ciutadans. Els no ciutadans eren els esclaus i els lliberts; mentres que els ciutadans eren la plebs, patricis i plebeus i dalt de tot els senadors i els administradors de l'imperi.


La toga era una peça que només podien portar els ciutadans. Acostumava a ser de color blanc. Depenent de la classe social dels ciutadans, la toga era d'una manera o d'una altra, ja que hi havia molts tipus i per diverses ocasions.


Pel que fa a les dones, la seva roba consistia en una estola, que era una túnica llarga que arribava fins als turmells, que es posaven sobre una túnica bàsica. Sobre l'estola vestien la palla, una mena de mantell o vel lleuger de colors variats. La palla tenia forma rectangular, mentre que la toga tenia forma semicircular.

Els esclaus vestien amb les peces més senzilles de tota la societat romana, acostumaven a ser curtes (les túniques eren llargues). Aquests portaven un collaret on estava escrit el seu nom, el nom del seu propietari i alguna informació més sobre ell. Alguns se'ls posava un collaret amb una placa en la qual es llegia "tenemene fucia et revo cameadomnum et viventium in aracallisti", traduït com "deteniu-me si escapo i torneu-me al meu amo".

Pel que fa a la qualitat i el material de les peces de roba, sense dubte els ciutadans més rics vestien peces fetes amb teles de seda o cotó.















2 comentaris:

  1. Molt interessant! Em sembla fascinant com ha pogut cambiar tant la manera de vestir des de llavors fins ara.

    ResponElimina
  2. Els colors de la toga també eren indicatius de l´status social. El color porpra era símbol de poder i es reservava pels càrrecs més importants.

    ResponElimina