Les Panatenees van ser el festival més gran de l'Àtica en honor a Atena, protectora de la ciutat. També és coneguda com a Jocs Panatenaics.
Segons els escriptors existien dues menes de festivals, i aquests eren:
- La Gran Panatenea: es celebrava cada 4 anys
- Petita Panatenea: es celebrava cada any (per aquesta concepció dual la festa és habitualment esmentada en plural: les Panatenees)
Es celebrava en un dia discutit, el dia de la Bendídia (20 de thargelion) o el 28, 20 o el 17 d'hecatombaeon. Aquest festival no durava un sol dia, però sempre ni havia un que era especialment solemne ja que s'hi feia una processó que passava per la Via Panatenàica. El festival podia durar fins a 12 dies, que solien ser del 17 al 28 d'hecatombaeon.
La solemnitat principal era la processó al temple d'Atena Pòlies, que es feia normalment el darrer dia. La majoria de la població hi participava a peu seguint la processó o en carro. Fins i tot els presoners gaudien de llibertat durant la festa.
Segons la llegenda va ser instituït per Eurictoni. Fins al temps de Teseu es va dir festival d'Atena, però quan Teseu va unificar l'Àtica va esdevenir festival comú de totes les ciutats, per això es va acabar dient "Panatenea".
Durant les celebracions s'hi feien sacrificis de braus i d'altres animals, àpats, carreres de cavalls i de carros, concursos gimnàstics i també musicals, i la lampadefòria (per les torxes, ja que es feien de nit) on els rapsodes recitaven els poemes d'Homer a la Gran Panatenea. El poble participava en diversos actes culturals i els filòsofs discutien.
Al lloc d'Atenes on se celebraven les competicions atlètiques dels jocs panatenaics va ser construït, en ocasió dels primers Jocs Olímpics de l'era moderna, l'Estadi Panathinaikó.
Els guanyadors dels concursos guanyaven un pom de flors adornat amb branques d'olivera i també durant els festivals s'hi podien veure tota mena de danses. El primer guanyador del concurs musical fou Frinis. En temps de Pèricles es van introduïr els concursos musicals que es feien a l'odèon.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada