dimecres, 5 d’abril del 2017

L'origen de la marató

Una marató és una prova atlètica de resistència amb categoria olímpica que consisteix a córrer una distància de 42,195 metres. Forma part del programa olímpic en la categoria masculina des del 1896 i al 1884 es va incorporar la femenina.


El seu origen es troba en la llegenda, la qual té dues versions, de la batalla de Marató i del soldat grec Filípides, qui l'any 490 aC. va morir per la fatiga d'anunciar la victòria dels grecs contra els perses.

Una ens relata que a la ciutat d'Atenes, les dones estaven esperant si els soldats grecs eren guanyadors, ja que els perses havien promès que si guanyaven als grecs anirien a Atenes, assaltarien la ciutat, violarien a les dones i sacrificarien als nens. Els grecs van guanyar la batalla, i el general Milcíades va enviar a un missatger a donar la noticia a la polis grega. Filípides, a més d'haver estat lluitant un dia sencer, va haver de recórrer una distància de 40 km per donar la bona nova, va arribar i va morir de tot l'esforç que havia realitzat. 


L'altre versió ens la dóna l'historiador Heròdot. Segons ell, Filípides va ser enviat cap a Esparta per a demanar la seva assistència militar i poder evadir la invasió persa, que estaven apropant-se a Marató. Filípides va correr, doncs, des d'Atenes fins a Esparta en dos dies, recorrent 240 quilòmetres de distància. Però en arribar allà els espartans van respondre que no, ja que estaven celebrant una festivitat religiosa.


Filípides


No hi havia evidència que Filípides hagués recorregut els 42 quilòmetres des de Marató fins a Atenes però els creadors de la prova atlètica dels primers Jocs Olímpics van utilitzar-la i des de llavors una marató es considera aquesta distancia, encara que anys més tard Heròdot escrigués una altra.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada