
L'oratòria és l'art de parlar amb eloqüència, amb la finalitat de convèncer i commoure al públic. A l'antiga Grècia l'oratòria era essencial, des de ben petits se'ls ensenyava per a que es poguessin defensar amb les paraules. Tot i que tothom n´aprenia destaquen tres: Pèricles, Demòstenes i Lísias.


Demòstenes és considerat el miullor orador atenès de la història. El seu interès per l'oratòria es va despertar quan el seu pedagog el va introduir clandestinament a l'Assembla on va ser testimoni d'una meravellosa autodefensa de l'estadista Calístrat. A partir d'allà va començar la seva primera professió com a logògraf. Un dels seus discursos més famosos és 'Per als megalopolitans' en el que advertia al poble atenès dels perills que suposava el poder d'Esparta. Va denunciar l'ambició de Filip de Macedonia en les famoses Filípiques, és allà on comencen l'oratòria major de Demòstenes. Al 340 a.C va passar a ser cap del partit dirigent. Al llarg de la següent dècada va intentar ser coronat pels seus mèrits físics però Equines es va oposar i Demóstenes va acabar sent expulsat a l'exili. Al 323 a.C va tornar a la seva pàtria on va ser ben acollit. Va acabar suicidant-se per enverinament per no caure a les mans d'Antípatre. La força dels seus discursos i la precisió dels seus arguments l'otorguen l'originalitat excepcional.
Lísias: Va estudiar retòrica a la Magna Grècia però després va tornar a la seva pàtria, Atenes, on es va dedicar a l'ensenyament. Va ser perseguit pel govern oligàrquic dels trenta que també va condemnar a mort al seu germà. Es va refugiar a Megara, allà va recolzar el reestabliment de la democràcia. Quan va tornar a Atenes es va dedicar a la logografia i en perseguir a Eratòstenes, un dels Trenta. La seva obra mestra és l'alegat Contra Eratòtenes, allà descrivia el terror que regnava a Atenes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada