dijous, 29 d’octubre del 2020

Hipòlita: reina de les amazones

 

La reina de les Amazones Otrera va concebre quatre filles: Melanipa, Antíope, Pentesilea i una quarta Hipòlita, filla d'Ares (déu de la guerra) qui li va concedir a ella el seu cinturó màgic. Hipòlita, per tant, és una reina amazona, la qual va tenir un fill: Hipòlit.

 


El cinturó d'Hipòlita:

Hipòlita posseïa el cinturó màgic d'Ares com a símbol de la seva superioritat sobre les altres Amazones i és per aquesta raó que Admet volia obtenir-lo, per poder destacar sobre les altres. El novè treball d'Heracles va ser obtenir aquest cinturó, a petició d´Admet, la filla d´Euristeo. Hi ha diverses versions sobre els fets:

En la primera versió, Hipólita al veure a Hèrcules queda enamorada completament i accedeix a lliurar-li el cinturó sense cap objecció.

En una altra versió, es diu que Hèrcules va segrestar Melanipa (germana de la reina), i va exigir el cinturó com rescat. Garantint la vida i llibertat de la seva germana. Situació que va empitjorar amb la intervenció d'Hera (enemiga d'Hèrcules) que es va fer passar per Amazona i va difondre el rumor de que Hèrcules hi era per atacar-les i fins i tot emportar-se a la reina.

 


Atac a Atena:

Després de que Heracles obtingués el cinturó, Teseu, un dels seus companys, va segrestar a Antíope, una altra germana d'Hipòlita. Per rescatar Antíope, les amazones van atacar Atenes, però van fracassar. Hipòlita va poder escapar cap a Mègara, on va morir de pena. Es contava que hi havia el seu sepulcre, amb forma d'escut d'amazona.

En algunes versions, Teseu es casa amb Hipólita i tenen un fill anomenat Hipòlit. Teseu acabarà casant-se amb Fedra, bé després d'haver abandonat a la seva anterior dona, o bé després de la mort d'aquesta en el part. En la versió en la qual Teseu està casat amb Hipólita i l'abandona, ella intenta venjar-se portant a les amazones a les noces de Teseu i Fedra amb la intenció de matar a tots, encara que fracassa al ser assassinada, o bé pels homes de Teseu o per l'amazona Pentesilea.

 


Curiositat:

Les Amazones, estaven situades al voltant del mar Negre. Es destacaven pel que fa a la guerra, era una tribu de dones que van adoptar les tasques virils i al seu torn s´extirpaven el pit dret per poder disparar amb comoditat; només n´extirpaven un ja que si arribaven a tenir descendència només criaven a les femelles i les alletaven amb el pit esquerre.


 

Eva Rodríguez

1 comentari: