dissabte, 4 de febrer del 2017

Art arcaic grec

L'estil arcaic o el període arcaic és l'estil predominant a l'art de l'antiga Grècia, des del segle VII aC fins a la meitat del segle V aC, quan va ser substituït per un altre estil, l'estil sever o clàssic.

Cleobis i Bitó
L'arc arcaic està inspirat en l'egipci però amb particularitats pròpies. Un exemple molt clar seria en les figures dels nois, ja que podem observar que estan basades i inspirades en les efígies egípcies. La persona dempeus, amb els braços al llarg del cos i amb els punys tancats, somrient i amb un dels dos peus avançat. 
També són semblants els relleus i les escultures d'animals ja que la manera de disposar-les es molt semblant. No només ho sabem per aquestes característiques sinó que també les proporcions i la mida major al natural ens fan veure que l'estil arcaic prové de l'egipci.

L'estil arcaic utilitza colors molt vius, tot i que avui en dia moltes de les escultures conservades no els hi queda casi cap rastre de color. Les escultures són normalment de fusta o de marbre i representen figures humanes hieràtiques, amb un peu avançat i amb el famós somriure arcaic. Les representacions són idealitzades i naturalistes i en les escultures hi podem trobar tan humans, com animals o fins i tot figures vegetals.  

Moscòfor

També podem trobar escultures d'aristòcrates i de déus. 
Totes les figures solien anar vestides menys els kuros. Les escultures anaven vestides amb túniques, i també portaven elaborats pentinats i joies. En canvi, en el cas del déus dels temples, les joies i vestimentes que portaven eren de veritat, i a més se'ls hi anava canviant de tant en tant.
 
De l'escultura d'aquesta època en podem destacar dos tipus:
  • Les kores: Són escultures de petita mida que representen noies adolescents. Portaven fines túniques i pentinats rebuscats. Amb el temps la tècnica va ser cada cop més acurada i refinada. Van pintades amb colors vius i la roba està decorada amb motius geomètrics de colors.
    Dama d'Auxerre
  • Els kuros: Aquestes escultures es trobaven en santuaris i necròpolis. Normalment envoltats d'animals, monstres completament animals (dragons i quimeres) o monstres mig bèstia i mig humà. La majoria de vegades femenins, com esfinxs i sirenes.



1 comentari:

  1. Gràcies per l´entrada! Precioses escultures que ens somriuen des del passat...

    ResponElimina