divendres, 15 de desembre del 2017

Lucrècia

Lucrècia és una figura llegendària en la tradició romana. Segons la versió de Titus Livi sobre l'adveniment de la República, el darrer rei de Roma, Luci Taquini el Superb, que va regnar entre el 535 i el 510 aC, tenia un fill indomable anomenat Tarquini. Lucrècia era filla d´un il·lustre romà Espuri Lucreci Tricipitini, i es va casar amb el cosí de Tarquini, Luci Tarquini Col·latí.
Desprès de molts intents infructuosos de seduir-la, Tarquini va violar Lucrècia. Es diu que va entrar per la porta tractat com un convidat amb tots els honors, ja que les matrones romanes havien de tractar amb molt de respecte als convidats. Desprès es va colar dins la seva habitació i la va forçar.  Aquesta, horroritzada pel crim comés,  va reunir tota la seva familia i els hi va comunicar el que havia passat. Un cop fet això es va suicidar clavant-se un ganivet.

Tot contemplant el cos mort de Lucrècia, un parent seu i cònsol romà, Luci Juni Brut, va acompanyar al pare de Lucrècia a Roma a incitar al poble a revoltar-se contra la monarquia i la dinastia dels Tarquinis. Els Tarquinis van haver de fugir de Roma cap a Etrúria. Amb això es va implantar la República Romana.


2 comentaris:

  1. Són poques les dones romanes que hagin passat a la història. Lucrècia n´és una. Em podeu dir el nom d´alguna altra?

    ResponElimina
  2. També està Livia Drusila o Julia Domna.

    ResponElimina