diumenge, 13 d’octubre del 2019

Dionís, musa dels artistes al s. XXI


El grup sudcoreà BTS va incloure en el seu últim disc (Map Of The Soul: Persona) el tema Dionysus, inspirat en el deu grec del vi, amb una dura coreografia i un ball de referències a la divinitat.




El líder de la banda, RM,
amb una recreació del Tirs
La cançó, que dura una mica més de 4 minuts, es mou en un estil influenciat per el rock que l'identifica entre els temes normalment més pop de la banda, encara que mantenint l'estil de BTS. Compta amb parts de rap i parts cantades, on cada un dels set membres llueix les seves habilitats, sobretot cal destacar la dificultat vocal d'aquesta peça. Amb una melodia enganxosa, Dionysus és una cançó plena de sorpreses digne de la divinitat. La lletra és un cant a la festa i a l'art amb especial inflexió sobre el vi i l'estat d'embriaguesa que provoca, i compta amb versos com "티르소스 (grippin’) 포도 (eatin’)" que es podria interpretar com "Agafant el Tirs, menjant raïm", fent al·lusió a la vara de la divinitat i a un dels elements amb el qual se'l relaciona més, el raïm. Justament el Tirs és un dels elements en el que el grup ha volgut, des del meu punt de vista, fer certa inflexió, doncs és al·legat diverses vegades durant la composició (per exemple al vers "A mic made with ivy and rough wood" comparant l'instrument amb un micròfon). El sentiment general extret de la peça és una comparació a la sensació de fer una performance en un escenari a la d'estar sota un estat d'embriaguesa, i que com si fóssin el déu Dionís, que regna sobre el vi, ells (BTS) regeixen sobre l'escenari (qui sap si, en època grega Dionís s'hagués enfadat per el fet de que un simple mortal gosés comparar-se amb un déu).

Les dos panteres enmarcant l'escenari
de l'estadi Rosebowl, als EUA

A més dels aspectes tècnics i musicals, la cançó també compta amb una coreografia d'un grau de dificultat elevat i moviments ràpids i precisos. El vestuari sol ser blanc o negre, i en alguna ocasió han comptat amb una espècie de túniques que fan referència al vestuari grec. A més, el líder de la banda, RM obre la peça rapejant després d'una breu introducció, i ho fa portant una al·legoria del Tirs a la mà, en forma de ceptre negre amb una pinya i unes fulles de d'heura de color platejat com les que la divinitat porta de corona. El decorat és especial, únic i clau per la coreografia, però en algunes ocasions en les que han interpretat aquesta peça durant els concerts del grup, hem pogut veure dos panteres negres, atributs del déu, en forma d'estàtues gegants mòbils envoltant l'escenari (aquí un vídeo del concert de Rosebowl, vigileu amb el volum de l'àudio).


La música, la lletra, la posada en escena, la coreografia, el vestuari i el joc de llums entre d'altres fan de Dionysus una cançó que val la pena escoltar i veure, no us ho perdeu!



Aclaració: les lletres de la banda són en coreà i en anglès, per això les cites són a vegades en anglès, en coreà o una combinació dels dos.






7 comentaris:

  1. Ummm, la mitologia grega fins i tot arriba a Corea...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els coreans llegeixen sobre mitologia i aquí llegim sobre els coreans! Intercanvi cultural!

      Elimina
  2. Increíble com la mitologia pot recòrrer el mon sencer! No havia escoltat abancs la canço, i m'agradaa!

    ResponElimina
  3. Increible com la mitologia pot recòrrer el món sencer!
    No havia escoltat aquesta canço, me l'ha guardo!!

    ResponElimina
  4. Ja coneixia la cançó i el grup, i quan la vaig escoltar no sabia qui era aquest dèu així que em vaig interessar molt per la seva història. Penso que la música és una bona manera de poder aprendre sobre la mitologia.

    ResponElimina
  5. Ja havia escoltat la cançó gràcies a les meves amigues que són unes aficionades a aquest grup i me la havien posat. Em sembla increïble que la mitologia grega arribi fina a corea i que un grup tant famós parli d'aixó en una cançó.

    ResponElimina
  6. Coneixia el grup, perquè tinc una amiga que li encanta, però mai l'havia escoltada, me la apunto!

    ResponElimina