dissabte, 15 de febrer del 2020

SABIES QUE...?


La depilació a l'Antiga Roma.


El fet de treure els pèls en certes parts del cos és una tècnica que té més de tres mil anys d’antiguitat. Amb el pas del temps s’ha anat modernitzant els mètodes i també ha anat mutant el sentit que se li dóna a aquesta pràctica. Des de la sang d’animals fins al làser, és un llarg camí que ha viscut aquesta tècnica.


No se sap amb exactitud quan es va iniciar la depilació però a l’antic Egipte, es tenia un elevat concepte de l’estètica i es depilaven tot el cos com a símbol de puresa. Els primers elements que van utilitzar els egipcis serien barreges de sang d’animals, o greix d’hipopòtams i cucs.

A la Grècia clàssica s’utilitzaven espelmes per a la depilació a més de ceres fetes amb un mètode similar al dels egipcis, tant els atletes com els membres de les classes altes es depilaven com a símbol de bellesa ideal. Les cortesanes feien servir un elaborat anomenat “dropax”, una pasta composta de vinagre i terra de Xipre.

A Roma les dones també ho feien per estar belles i començaven a depilar el borrissol púbic en l’adolescència quan començava a aparèixer. En els banys públics hi havia habitacions per a la depilació i feien ús de tots els seus materials: pinces, anomenades “volsella”, “dropax” i ceres a força de resines i brea anomenada “philotrum”.


Resultado de imagen de philotrum
volsella
    

Resultado de imagen de philotrum romano
philotrum

La depilació es va convertir en una obsessió relacionada en molts casos amb el gust per la vida llibertina de molts dels seus governants. Era molt famosa i utilitzada tant per homes com per dones, ja que a part que era per qüestions de cosmètica també era per temes d'higiene. Si un home es depilava molt, es considerava efeminat, però si no es depilava es veia molt rústic i no agradava. Per aquesta raó, havien de trobar un punt mitjà. Als romans no els agradaven el borrissol púbic, així que les dones se'ls depilaven només començar a sortir. Per a afaitar-se utilitzen sabons rudimentaris o d'oli i una vegada acabada de feina s'aplicava aigua portada en aiguamans. 

Les dones grans no es depilaven, cosa que semblava molt ridícula. Els homes anaven a les barbàries (anomenades tonstrina) perquè el barber (tonsor) els afaités, els tallessin el cabell i els hi fessin la manicura. Es diu que les barberies eren un real centre de tafaneria. Els barbers acostumaven a ser homes, i si en algun cas es tractava d'una dona, aquesta agafava una mala reputació.






12 comentaris:

  1. Bons entrada. Si no fos pel làser podríem dir que pràcticament fem servir els mateixos mètodes de depilació.

    ResponElimina
  2. Ja existia la cera i les pinces! I això que sembla una tecnologia molt més nova!

    ResponElimina
  3. I jo que pensava que els romans no es depilaven! En realitat ens seguim semblant molt a ells, i encara més en l'aspecte de la depilació.

    ResponElimina
  4. Bua és brutal que ens aquells temps ja existissin mètodes que encara utilitzem i que sembla que siguin més nous del que son. A més, si m'haguessin preguntat estic segura de que hagués dit que no es depilaven. En definitiva. ens assemblem més del que ens imaginem

    ResponElimina
  5. Bua no m'esperava que els romans utilitzessin unes tècniques semblants a les actuals que ja ens semblen noves. En definitiva, potser no som tant diferents dels romans no?

    ResponElimina
  6. Al pensar en els romans, ens ve la imatge de gent bruta i sense gust estètic pel simple fet de ser una societat antiga. Però la realitat és molt diferent i tot i que desconeixien mètodes d'higiene actual, la tenien molt present (per no parlar de l'estètica).

    ResponElimina
  7. Sempre s'ha pensat que el romans eren una civilització molt bruta i tenien poca cura de la seva higiene. Està clar que aquesta entrada ens nega aquesta creença. Feien servir cera i pinçes com actualment!! Som una copia pura i dura dels romans!

    ResponElimina
  8. Increible que aquestes tècniques perdurin avui en dia!! Tot i que tothom es pensa que els romans eren poc higienics, aquesta entrada ens demostra tot el contrari!

    ResponElimina
  9. Impressionant que tinguèssin tanta cura de la depilació. Qui hagués dit que en el fons no eren tan bruts!

    ResponElimina
  10. No m'esperava gens ni mica que en els temps romans ja existís la depilació, Sorprenent!

    ResponElimina
  11. No sabía que els romans es depilaven, però que utilitzessin el mateixos mètodes (tret de la depilació làser) que nosaltres,em sembla molt subrealista ja que pensem que hem avançat molt i resulta que no.

    ResponElimina
  12. Realment mai m'havia preguntat si els romans es depilaven, sembla una cosa tant contemporània, però en aquesta entrada podem veure clarament que no, m'ha agradat molt!

    ResponElimina