divendres, 14 de febrer del 2020

Sabies que...?

INVENCIONS GREGUES

Als grecs i els romans els devem moltes coses (sobre tot des del punt de vista lingüístic): llatinismes, etimologia, les matemàtiques, etc. però, sabies que aquests invents van ser en realitat obra grega?

El molí d'aigua, no gaire rellevant a l'actualitat, però que sí que va tenir molta importància en l'agricultura, base econòmica de moltes societats, a més de ser utilitzat també per moldre blat i com a font d'energia hidràulica. El primer molí d'aigua del que es té constància data del segle III aC i va ser inventat per Filó de Bizanci.

El despertador, un invent utilizat cada dia per una gran quantitat de gent també va néixer a la Grècia antiga. De fet és una obra del conegut Plató que va crear un ingeniós sistema vertical amb aigua. Quan l'aigua provocava que l'aire sortís, el mecanisme produïa un fort xiulet que despertava aquell que dormia.

El far. Sí, aquesta senyalització llumínica indispensable per a guiar els vaixells de nit és una altra invenció dels grecs clàssics que va néixer sobre el segle III aC quan Alexandre el Gran el va construir a Alexandria. Si bé ara els fars funcionen elèctricament i ténen un codi distintiu, els fars grecs éren molt més simples, però complien amb la seva funció: el sistema utilitzava el foc per que el far fos visible de nit i aprofitava el fum que en quedava un cop apagat per a senyalitzat els ports durant el dia.

La dutxa és també de creació grega. Si bé els romans cuidaven la seva higiene a les termes, els grecs ja havíem creat el predecessor de la nostra dutxa actual! I perquè renunciaríen els romans a una dutxa calenta? Doncs en primer lloc perquè no era calenta sinó freda. Va ser creada per refrescar els atletes després de l'entrenament i funcionava mitjançant un sistema de canonades i claus per obrir i tancar el pas de l'aigua.


Els robots, un concepte que sovint associem a una època moderna o futura van néixer de la mà d'un matemàtic grec, Arquites de Tàrent, que va fabricar un robot de fusta en forma de colom. El colom de fusta era capaç de volar sol una distància de 200 o 300 metres i va ser creat utilitzant un sistema de vapor comprimit.

Així doncs ara ja saps que aquestes invencions que poden semblar modernes (o més modernes que el segle III aC) existeixen gràcies als grecs!


6 comentaris:

  1. Molt soprenent tot el que dius. No en sabia res de les dutxes gregues.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El fet de que les dutxes fóssin d'invenció grega em va xocar molt considerant que els romans es rentaven a les termes i veient el gran retrocés a nivell d'higiene que hi va haver a l'edat mitjana. Jo pensava que era un invent molt més nou!

      Elimina
  2. M’ha sorprès tot el que li devem als grecs, des de etimologia fins les dutxes, fars... és molt fort que encara ho utilitzem tot i va ser creat fa molts anys. La dutxa és un invent que també m’ha sorprès que fos del grecs.

    ResponElimina
  3. Ostres!! El despertador i la dutxa!! Em sembla increible la intel·ligencia dels nostres avantpassats!

    ResponElimina
  4. El despertador i la dutxa?? Com pot ser possible?? Em sembla increible la inel·ligencia que tenien els grecs!

    ResponElimina
  5. Relament els grecs eren molt intel•ligents. Mai hagués dit que el despertador o la dutxa fossin invents dels grecs. Molt interessant.

    ResponElimina