diumenge, 16 de febrer del 2020

Sabies que...?

ELS MÈTODES ANTICONCEPTIUS I L'AVORTAMENT A L'ANTIGA ROMA

El metge Sorano de Éfes, que va viure en temps de l'emperador Adrià  (76-138 d. C.), proposava alguns d'ells en la seva obra Ginecologia 1. 
  • El primer consistia en el fet que les dones havien d'introduir en el seu úter una mescla d'oli d'oliva, mel i resina de cedre que cap a de barrera per a evitar quedar-se embarassada.
  • Una altra opció, bastant eficaç segons Sorano, era la introduir-se una bola de llana en la vagina i empènyer-la fins a l'entrada del coll de l'úter, la bola havia d'estar xopada en vi o una altra substància gomosa per a bloquejar també l'úter.
  • L'últim d'ells proposat per Sorano era el coitus interruptus encara que molts altres experts ho rebutgessin, ell ho recomanava ja que segons ell  era la dona la que havia de retirar-se a temps, aguantar la respiració, posar-se a la gatzoneta i provocar-se esternuts ja que així evitava que el semen entrés en el seu úter i expulsava amb l'esternut als qual ho haguessin aconseguit.





També hi havia altres mètodes anticonceptius, com ara:
  • Les infusions d'herbes calentes també s'usaven amb aquestes finalitats. Les plantes medicinals més usades eren la rude, la murta, la mirra,  les llavors de salze i moltes altres més que segons els més savis del moment tenien propietats anticonceptives.
  • També s'utilitzaven amulets com a anticonceptius, sobretot entre les classes més baixes de la societat romana. Alguns d'ells es fabricaven amb una determinada aranya que, era envolta en pell de cérvol. La dona havia de penjar-s'ho al coll abans que sortís el sol.
  • Un altre mètode era utilitzar budells o bufetes d'animals per a crear una crosta al voltant del penis, aquesta també es podia crear amb ungüents o pomades que una vegada seques creaven la crosta i mataven l'esperma ja que no podia accedir al coll de l'úter. Aquest mètode seria bastant semblant als actuals preservatius masculins.




L'avortament no solia ser molt habitual pel perill que suposava per a la dona, però no estava prohibit.

Els romans es referien a l'avortament amb diferents noms: «abortum», «abortio» i «aborsus» i si era voluntari ho anomenaven «abigere partum».
Es considerava que el fetus no era res més que «pars viscerum matris» (de les vísceres de la mare), per la qual cosa ningú la reprovaria per això.
Si la dona que es practicava l'avortament era soltera ningú es preocupava però per contra si estava casada, el pater familias havia de donar la seva aprovació.






12 comentaris:

  1. Si no podien evitar l´embaràs, un cop nascut exposaven el nen o el venien com a esclau.

    ResponElimina
  2. Em sembla impresionant com s'adaptaven a la naturalesa i com utilitzaven els fruits i herves entre d'altres per tota mena de coses.

    ResponElimina
  3. Brutal que els romans ja coneixéssin i acceptéssin l'abory! Alguna gent d'avui en dia en podria aprendre...

    ResponElimina
  4. Em sembla brutal com podien saber tots aquests mètodes per evitar l'embaràs, com utilitzaven tot tipus de productes , tant herbes com llanes, vi, oli...I a més com era tant normal lo de l'avortament encara que no es fes molt per la salud de la mare

    ResponElimina
  5. M’he quedat molt sorpresa amb la quantitat de mètodes que tenien per no quedar-se embarassades. La veritat es que son molt salvatges els mètodes però segur que eren útils. I realment hi ha un parell que són molt semblant als mètodes anticonceptius que tenim avui dia.

    ResponElimina
  6. M'han semblat molt interessants tots aquests mètodes anticonceptius, sobretot que utilitzessin elements com la llana, l'oli d'oliva o les infusions!

    ResponElimina
  7. Wow és brutal que els romans ja coneixéssin mètodes per prevenir l'embaràs, que utilitzessin tot tipus de plantes, oli,llana...També, que fos tan normal lo de l'avortament encara que nos fos comú per la salut de la mare m'ha sorprès molt

    ResponElimina
  8. Quina imaginació tenien els romans! Mai hagués pensat en que es podrien haver utilitzat amulets com a mètodes anticonceptius. Tot i això, els altres mètodes i l'abortament són la clara base dels actuals.

    ResponElimina
  9. Em sembla impressionant que els romans coneixessin mètodes anticonceptius i tinguessin tanta varietat!! A aquests no se'ls escapava una!

    ResponElimina
  10. Es increible que tinguessin tants mètodes conceptius naturals! M'ha sorprés molt lo de la llana!

    ResponElimina
  11. Em sorprén tots els métodes naturals que utilitzaven i, sobretot, els amulets!

    ResponElimina
  12. Es increïble l'ingeni que havien d'haver tingut el romans per a crear tots aquests mètodes anticonceptius. Em sembla curiós el fet de que a pesar de que ja es feia a l'antiga Roma ara hi han persones que no aproven l'avortament. Bona entrada!.

    ResponElimina