dijous, 3 de novembre del 2016

L´ALTAR DE PÈRGAM

Com cada any, els alumnes de segon de Batxillerat del Satorras faran un viatge de fi de curs a Berlin. Aquest any, però, no podran admirar una de les joies de l´art grec que es troba al Pergamonmuseum i que dona nom a aquest museu berlinès, el famós altar de Pèrgam.

L´altar fou construït entorn de l´any 180 aC a la ciutat de Pèrgam, actual Bergama, al nord-oest de Turquia,  per encàrrec del monarca hel.lenístic Eumenes II amb la intenció de servir com a lloc per a fer sacrificis als déus, especialment a Zeus i Atena. L´estructura constava d´una escalinata envoltada d´un pòrtic amb columnes jòniques, tota feta de marbre blanc. Al mig hi havia un pati central on hi havia situat pròpiament l´altar destinat a fer-hi els sacrificis. El més impressionant, però,  és el fris decorat amb escultures en relleu que envolta tota l´estructura, on hi ha representada la lluita entre els déus de l´Olimp i els Gegants. Tal i com explica el mite, els Gegants, fills de Gea i Urà, es van alçar contra els déus olímpics per arrabassar-los el domini de l´univers. Els cossos dels personatges que hi apareixen expressen tal moviment i una tensió que confereix a l´obra un enorme dramatisme. A l´altra banda del fris hi ha representada la història de Tèlef, heroi  fundacional de Pèrgam.

L´any 1871 l´enginyer alemany Carl Humann, aficionat a l´arqueologia, va trobar algunes restes del fris encastades a la muralla de Pèrgam i les va enviar a Berlin. Pocs anys després, l´arqueòleg alemany Alexander Conze va demanar a Humann que iniciés l´excavació de l´acròpolis. D´aquesta manera es trobaren més fragments escultòrics i es recuperà el basament, que es trobava in situ. Posteriorment, l´Imperi alemany va fer una oferta i l´altar va ser comprat a l´Imperi Otomà per 20.000 marcs i traslladat a Berlin l´any 1879. Allà va ser exposat fins el 1940, any en què els museus foren tancats com a conseqüència de la guerra. Després de la Segona Guerra Mundial, els russos se´l van endur a Sant Petersburg, on hi va romandre fins l´any 1958.

L´edifici del museu està molt deteriorat i necessita urgentment una reforma estructural. La sala que acull l´altar romandrà tancada fins al 2020. Es podran visitar, en canvi, d´altres obres antigues de gran valor, com les portes d´Ishtar de l´antiga Babilòniao la façana del mercat romà de Milet.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada