dissabte, 19 de novembre del 2016

L'ORIGEN DEL SÍMBOL @

Segurament quan escolteu el terme arroba penseu què es un invent de la "era tecnològica". Però, no és així, la seva història es molt més antiga i el seu origen arriba al llatí. Els àrabs ja la utilitzaven feia segles, i els mariners la empraven habitualment per detallar el contingut de les bodegues dels seus vaixells.

Document àrab
El símbol @ és antic, conegut i usat en l'Edat Mitjana, fa més de 500 anys. 
La majoria d'historiadors accepten que l'origen de la paraula "arroba" prové de l´àrab, concretament del terme "ar-roub", que significa quart o quarta part.

Encara que el símbol de la espècie d'a tancada amb un cercle, té orígens en els encarregats del copiar el llibres en llatí, a mà. Utilitzaven "@", unint entre sí les lletres "a" i "d" per formar la preposició llatina "ad", que significa "fins" o "cap a".

És lògic, si has de copiar centenars de paraules a mà varies vegades, el més probable és que busquis totes les formes possibles per estalviar temps i treball. 
A poc a poc, la "@" va anar fent-se popular en altres àmbits, i va començar a aparèixer a llocs, com per exemple, en les cartes oficials redactades en llatí abans del nom del destinatari.

De ad a @

S'utilitzava també com a unitat de mesura, amb un valor que variava segons el producte que estiguessis comercialitzant.
Un dels documents més antics que es coneixen que conté una "@" impresa data de l'any 1536, i es tracta d'una carta enviada per un mercader italià des de Sevilla a Roma. En l'escrit es detalla l'arribada de tres vaixells provinents d'Amèrica, carregats de tresors. 

Però la relació de la "@" amb el correu electrònic és molt posterior a tot això. Quan l'enginyer Ray Tomlinson, que va crear l'e-mail a 1971, estava buscant un símbol que servís per identificar les adreces de correu, un dels pocs disponibles en els teclats era justament l'arroba.



Marina Barrera Hernández 
1r Batxillerat D

4 comentaris:

  1. Molt bona entrada, mai hauria dit que la @ tenia aquest origen

    ResponElimina
  2. Molt interessant! Sovint trobem la preposició ad als textos que traduïm a classe, i ara ja sabem que l´origen de @ és aquesta preposició.

    ResponElimina
  3. M'ha semblat molt interessant! No sabia que l'origen de @ provenia de fa tants anys, també m'ha semblat molt curiós quan utilitzaven l'arroba per unir les lletres "a" i "d"!

    ResponElimina
  4. És molt curiós el perquè del seu ús! No m'ho hagués imaginat que el seu origen vingués de tant temps enrere, està molt bé l'entrada!!

    ResponElimina