dilluns, 21 de novembre del 2016

Vestimenta de la matrona romana

Existeix una idea equivocada de la manera de vestir-se i adornar-se que tenien les dones casades d'alta societat romana, les quals anomenem  matrones romanes. 
En el cine i últimament en la televisió ens tenen acostumats a mostrar les dones romanes molt arreglades, amb pentinats molt rebuscats, vestides amb vestits de vaporoses teles de seda i confeccionats de formes molt diverses, això ens ha portat a una idea molt equivocada i allunyada de la realitat, de que les dones romanes anaven ensenyant el seu cos a casa i en públic.
Generalment anaven molt tapades, i de fet per en públic o pel carrer no havien de mostrar el seu cos, tampoc les mans i molt poc el cap.



Com en qualsevol societat, la manera de vestir era un símbol de la classe i poder social, que això per ells era molt important. Veient a una dona romana per la seva vestimenta en qüestió de segons podíem deduir si era rica o pobre, i a més si veiem a un romà ric podríem deduir també inmediatament quin era el seu càrrec públic. 

Evidentment, com qualsevol dona d'avui en dia, a les romanes també els hi agradava vestir bé i el millor possible, sobre tot poder mostrar el seu status social.

A Roma, la vestimenta tenia influències gregues i etrusques, la principal característica era la toga. Les dones romanes, sobretot les matrones eren molt refinades. És a dir, els hi agradava anar plenes de joies, ornaments en el calçat i peces de roba que evidentment aconseguissin distingir la classe social a la qual pertanyien.

Les matrones romanes iniciaven el seu dia en el seu tocador amb el vestit. El primer que feien era pentinar-se i maquillar-se. Després d'haver-se vestit, es col·locaven totes les joies i ornaments que tenien, com diademes, arracades, braçalets, collarets...Aquests actes de vestir-se, pentinar-se i arreglar-se no s'ho feien elles mateixes, sinó que els hi feien les ornatrices que eren les esclaves que les ajudaven.



Les matrones romanes tenien peces de roba exclusives com la stola, que es un indicador del seu estat civil. També tenien la palla que era com un vel que les dones utilitzaven per cobrir les espatlles i quan sortien al carrer formaven una caputxa amb el vel.
Sota del Indusium, com a roba interior les dones normalment utilitzaven els fascia pectoralis, el strophium i la mamillare
 

Per el calçat les matrones feien servir las soleae que eren les sandàlies més comunes, aquestes eren de tires. Només s'utilitzaven a casa ja que no era un calçat gaire còmode per fer-lo servir pel carrer. 
Per l'exterior feien servir unes sandàlies tancades que protegien més, aquestes es deien cabartinae.
 
Les matrones més presumides a vegades utilitzaven llaços de colors a joc amb els seus vestits o fins i tot adornaven les seves sandàlies amb joies. Les matrones de la classe més alta, igual que els seus marits si eren senadors, portaven les sandàlies tenyides de vermell per dins i per fora.
 




5 comentaris:

  1. Bona entrada, Rut. Pel que sembla, ja a l´antiga Roma la vestimenta era una manera de mostrar als altres la classe social a la qual pertanys. Creieu que actualment continua sent així? Què en penseu?

    ResponElimina
  2. Molt interessant, definitivament jo tenia una idea equivocada de com vestien, possiblement he vist masses pel·lícules! Potser ara no passa tant com abans, ja que no triem la roba per demostrar la nostra clase social, sinó perquè ens agrada, però és cert que la gent pot tenir idees sobre les persones tretes de la seva manera de vestir.

    ResponElimina
  3. em sorpren com anavén vestides les dones romanes, si portes aquests vestits significa que ets de classe social alta, les dones romanes en ficar-se aquests tipus de vestits es sentien que tenien diners, alguns dissenyadors d´avui dia penso que hauran estudiat Roma

    ResponElimina
  4. M'ha agradat molt l'entrada! La veritat és que hi havia moltes coses que no sabia sobre la vestimenta de la dona romana, com el fet de que utilitzessin peces de roba per indicar quin era el seu estat civil o que per anar al carrer utilitzessin unes sabates diferents a les que es posaven per estar a casa. Crec que és cert que el cinema influeix molt a l'hora de fer-nos agafar una idea equivocada de com era tot a l'època romana i està bé veure com era realment.

    ResponElimina
  5. Nosaltres també portem unes sabates distintes a dins i a fora de casa!

    ResponElimina