dimarts, 2 d’abril del 2019

Ulleres clàssiques: Venus (Shocking Blue)

Els temes, mites i personatges clàssics continuen molt presents en manifestacions artístiques del nostre entorn quotidià, fins i tot en algunes que a priori no ens esperaríem. Aquest és el cas d’algunes cançons pop força conegudes, més o menys actuals, que citen o parlen d’algun element clàssic.
Un dels exemple més clars és Venus, un senzill del segon disc d'estudi del grup holandès Shocking Blue. Tot i que és una cançó del 1969, es va popularitzar a finals dels anys 80 gràcies al grup Bananarama, que en va fer un versió d’estil més disco que encara coneixem per l’anunci de les fulles d’afaitar femenines de la marca Venus de l’any 2001.
Venus és la deessa romana de la bellesa i de l’amor, l’equivalent de l’Afrodita grega. La cançó li fa justícia, perquè, efectivament, parla d’una dona que és com una deessa al cim d’una muntanya, el súmmum de la bellesa i de l’amor, que sedueix tots els homes amb aquesta mena de poder especial que té i que encén la flama del desig. El fet que esmenti Venus no vol dir que descrigui la deessa, sinó que trobo que més aviat es refereix a una dona humana amb la qual la compara.

 D’altra banda, el fet que el nom de la marca de les fulles d’afaitar femenines sigui Venus tampoc és casual. L’eslògan que es va fer servir en aquesta campanya era “descubre la diosa que hay en ti”, una frase que fa al·lusió a la marca, i també a la cançó que sonava a l’anunci. Implícitament, l’anunci ens està dient que les dones hem de ser belles i seduir els homes (com feia Venus), i que anar ben depilades ens hi ajudarà.
Queda confirmat, per tant, que, avui dia, Venus encara simbolitza la bellesa, l’amor i el desig en la cultura popular. És un personatge clàssic que es continua citant força sovint amb el mateix significat que en època antiga.

Lletra de de la cançó:
Goddess on the mountain top/Burning like a silver flame/The summit of beauty and love/And Venus was her name
She's got it/Yeah, baby, she's got it/I'm your Venus, I'm your fire/At your desire/Well, I'm your Venus, I'm your fire/At your desire
Her weapons were her crystal eyes/Making every man a man/Black as the dark night she was/Got what no-one else had

She's got it/Yeah, baby, she's got it/I'm your Venus, I'm your fire/At your desire/Well, I'm your Venus, I'm your fire/At your desire


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada