diumenge, 29 de gener del 2017

Les Saturnalia i el Carnestoltes

No falta molt perquè arribi la setmana més desenfrenada i esbojarrada de l'any dins el nostre calendari. El carnestoltes, com moltes de les nostres celebracions i tradicions, té els seus orígens en el món clàssic. Així doncs l'imperi Romà també celebraven les Saturnalia en honor a Saturn, déu de l'agricultura, que han anat evolucionant fins a arribar a ser el nostre carnestoltes. 

Aquesta era una setmana on hi regnava el descontrol i el permís per fer tot allò que durant la resta de l'any no estava permès. Amb això volien recrear l'edat d'or de la humanitat, on Saturn hi governava i no existien les diferències socials, hi regnava la pau i sempre hi havia menjar per tothom. El primer dia s'escollia entre cada comunitat un rei de la festa, Rex Saturnaliorum, que regnava durant la setmana. S'organitzaven banquets, jocs d'atzar (que estaven prohibits durant la resta de l'any) i balls que solien acabar en orgies. A part d'això, era habitual que els rols d'esclau i amo fossin intercanviats.
Saturnalia

Durant els set dies, la distància entre la realitat i la ficció es feia més curta, cadascú es disfressava i es posava màscares d'allò que li agradaria ser i junt amb els canvis de rols donaven un respir festiu a una societat plena de jerarquies, normes i prejudicis. Era una espècie de desfogament consentit i controlat, per després tornar a la quotidianitat i obeir les normes.

En l'imperi Romà eren celebrades del 17 de desembre al 23 del mateix mes. Però amb l'arribada del cristianisme es va canviar al Febrer, ja que no consideraven correcte la proximitat de les dates amb les del Nadal, una festa sagrada dins el cristianisme. Aquesta és una de les diferències que té amb el nostre carnestoltes, les dates de celebració.

Una semblança entre les Saturnalia i el carnestoltes la trobem en què les dues celebracions consisteixen a sortir de la rutina i per uns quants dies poder fer un seguit de coses que en dies ordinaris no podries realitzar. I tot i que han passat dos mil anys, des del meu punt de vista, no ha canviat molt el fet que aquesta setmana existia per després tornar a tenir a tothom controlat i acatant les normes.

Mireia Argelés Ruiz 
6è D

1 comentari:

  1. Bona entrada, i molt adequada per les dates que s´acosten! No oblidem que també el Carnestoltes beu de les festivitats gregues en honor al déu Dionís, Bacus pels romans, on el sexe i el vi hi eren molt presents.

    ResponElimina