dissabte, 10 de desembre del 2016

Desxiframent del lineal B


Al 1900 un arqueòleg anglès, sir Arthur Evans, va començar a excavar a Cnossos, a la illa de Creta, a uns quants quilòmetres de la principal ciutat de l´illa.

Va estudiar a les universitats d'Oxford i Göttingen i va realitzar diverses excavacions a Itàlia, Escandinàvia i els Balcans, abans de llançar-se a la recerca del palau de Cnossos a Creta. Entre els anys 1900 i 1906 va desenterrar l'anomenat Palau de Cnossos, que va relacionar, per la seva construcció laberíntica, amb el Palau de Minos, pel que va donar a les seves troballes la denominació genèrica de civilització minoica. Va reconstruir les pintures del palau en un acte prou polèmic, perquè les va repintar amb colors forts.

Es diu que va morir de càncer l'11 de juliol de 1941, dies després que li arribés la falsa notícia que la seva esposa havia mort.

El Lineal B és un sistema d'escriptura sil·làbic, on cada signe gràfic representa una síl·laba, tot i que de vegades, també usa ideogrames, és a dir, imatges o símbols que representen un ésser, un objecte o una idea, però no paraules o frases fixes. Aquests es fan servir per significar persones o objectes molt quotidians, com ara "home", "dona", diferents tipus d'animals domèstics que tenen formes convencionals,...

Resultat d'imatges de lineal b frase
El sentit de la escriptura és horitzontal, i d'esquerra a dreta, aspecte que es dedueix ja que la major part de les línies comencen a la part esquerra de les tabletes i deixen sense emplenar buits en el costat dret de les mateixes. Aquesta direcció d'esquerra a dreta és uniforme en el Lineal B. 




El Lineal B comptava amb un sistema de numeració hereu també del Lineal A, i hi ha moltes tabletes que consisteixen, bàsicament, en registres de xifres, per fer censos o recompte de collites agrícoles, ramats, tallers metal·lúrgics... mai s'ha trobat en textos escrits de contingut literari o religiós. En aquest sistema d'enumeració hi ha signes per a les unitats (línies verticals curtes), les desenes (línies horitzontals), les centenes (cercles) i milers (cercles amb rajos). A més, el Lineal B també utilitzava separadors de paraules; unes curtes línies verticals que apareixien amb freqüència.

1 comentari:

  1. Devem els desxiframent del lineal B a dos professors anglesos, Michael Ventris i John Chadwick.

    ResponElimina