divendres, 16 de desembre del 2016

Els aqüeductes a l'antiga Roma

   Els romans van construir nombrosos aqüeductes per a proporcionar l'aigua necessària per al consum de les persones que habitaven les ciutats i per a les seves feines. Aquests aqüeductes van ser un dels grans èxits d'enginyeria del món antic, i van establir un estàndard no igualat per més de mil anys després de la caiguda de l'imperi Romà. Moltes ciutats encara mantenen i fan servir els antics aqüeductes avui en dia, encara que els canals oberts han estat normalment reemplaçats per canonades.
Un aqüeducte arrencava en un sistema de captació d'aigua, generalment a les muntanyes. L'aigua passava de forma controlada a la conducció des d'un dipòsit de capçalera (caput aquae).
Imagen relacionada


La mateixa ciutat de Roma, sent la ciutat més gran, tenia la major concentració d'aqüeductes, amb aigua proporcionada per onze aqüeductes construïts al llarg d'un període de cinc-cents anys. Els estudiosos han arribat a predir la mida de la ciutat per la quantitat d'aigua que en rebia. Proporcionaven aigua per a beure, per posar en funcionament nombrosos banys públics i fonts de la ciutat, i també vessaven l'aigua sobre mecanismes hidràulics emprats en mineria per trencar roques.

1 comentari:

  1. Realment els aqüeductes van ser molt útils, tot i que jo no se si hauria pogut viure sense obtener l'aigua com ara! No sabia que hi ha ciutats que encara els fan servir, molt interessant.

    ResponElimina