dimarts, 13 de desembre del 2016

Els orígens de l’esvàstica

  Totes i tots hem vist en algun moment l’esvàstica i de forma intuïtiva, automàtica, la relacionem amb racisme, genocidi... I si et digués que aquest no és el significat original?
Per molt que Adolf Hitler utilitzés l’esvàstica com a símbol del partit Nacional Socialista Alemany, la seva primera aparició es creu que va ser 5.000 anys abans que Hitler la utilitzés.
Comencem analitzant la paraula. El mot esvàstica prové del sànscrit, un idioma indoeuropeu i un dels 22 idiomes oficials de l´Índia. Si seguim la seva etimologia trobarem que la paraula original, svastika, vol dir “bona sort” o “benestar”. Ara que ja sabem que significa anirem repassant en un ordre cronològic invers el que ha anat significant aquest símbol tant curiós al llarg de tota la història fins arribar a trobar el seu primer origen, si és que hi tenim informació...
L’ús més recent de la esvàstica és aquest que he fet referència anteriorment, emblema del Nazisme, i aquest està totalment relacionat amb l’anterior a principis del segle XX a Europa. A començament del segle XX l’esvàstica era un símbol de fortuna i prosperitat. (significat heretat de l´original) A part d’Europa i Àsia l’esvàstica també va arribar a la resta de continents, encara que es creu que el seu origen es purament indoeuropeu. Una de les teories explica que el seu origen pot ser astronòmic. Van trobar que contemporàniament van existir diferents versions del símbol a llocs sense cap connexió física. Es creu que un cometa va passar a prop de la terra en algun moment i dibuixà un traçat similar al de l’esvàstica ja que el cel era l’unic que tenien en comú aquestes diferents regions ja que encara cap de les dues parts coneixia l’existencia de l’altra. No s’havia “descobert” Amèrica encara.
Al Japó es un símbol comú que podem trobar a temples i llocs sagrats. Per evitar confusions amb els turistes de les properes Olimpíades es canviarà el símbol als plànols per uns altres amb forma de temple, ja que per a la gent que no coneix l’origen es força violent trobar-se una esvàstica.

Crec que ens hauríem d’informar abans de jutjar qualsevol cosa, tot té un significat que està amagat que amb un simple cop d’ull no hi arribem.





3 comentaris:

  1. Molt bé, Guillem. Sabies que, segons la direcció de les puntes, té un significat o un altre? A veure si ho investigues i ens ho pots aclarir...

    ResponElimina
  2. M'ha agradat molt aquesta entrada, és una llàstima que una paraula que vol dir bona sort o benestar ens faci pensar en un passat tan negre. Estic totalment d'acord, abans de sotmetre a crítoca quelcom hauríem de tenir clar de què estem parlant.

    ResponElimina
  3. M'ha semblat una entrada molt interesant ja que no sabia els altres significats del símbol, com que a Japó es un símbol molt comú que podem trobar en llocs sagrats!

    ResponElimina