dilluns, 19 de desembre del 2016

Les naumàquies

Quan es parla de l'Imperi Romà, una de les coses que et vénen al cap sense cap dubte són els combats entre gladiadors.



Però no només feien aquesta classe d'espectacles, també se celebraven entre altres, les naumàquies, o recreació de batalles navals . 

A les naumàquies batallaven exèrcits d'homes muntats en vaixells que acabaven reduïts a runes i cadàvers, si resultaven vençuts.





Aquestes naumàquies eren summament sagnants perquè, a més de la quantitat d'homes que hi prenien les armes, els perdedors eren condemnats a mort des d'abans de començar. La creença popular diu que aquesta era la frase que els gladiadors usaven com a salutació a l'emperador: Morituri te salutant (Els que van a morir et saluden).  Però no és així; la veritat és que eren els naumachiarii (els participants en les naumàquies), els que feien servir aquestes paraules.
I té sentit, ja que, si perdien, moririen si o si. (No com el cas dels gladiadors).

Per realitzar aquest espectacle o combat es necessitava un grup d'homes armats, que havien arribat a ser 6.000 homes (soldats i remers) aproximadament, que eren presoners de guerra. Aquests valerosos combatents s'enfrontaven entre els altres a sobre de grans vaixells com els birems, trirrems i quatrirems (vaixells de dos o tres fileres de remers).


La primera naumàquia coneguda que va ser oferida per Juli César al poble romà al segle 46 aC, durant la celebració del 4t triomf d'aquest com a emperador. Aquest va fer construir una gran piscina a prop del riu Tíber per tal de poder contenir autèntics vaixells de combat.

August també celebrà una naumàquia al segle II aC, amb motiu de la inauguració del temple de Mart.

Claudi també n'organitzà una al 52 dC, per tal d'inaugurar els treballs de drenatge del llac Fucino. 


2 comentaris:

  1. Molt bé, Judith! De fet, la paraula naumachia prové del grec, de naus, que vol dir vaixell, i machia, que vol dir batalla.

    ResponElimina
  2. Molt bona entrada! Aquest espectacle em fascina, és increïble els tipus d'espectacles que els romans feien i gaudien, les naumàquies no semblen gens fácils de realizar, i el fet de ser condemnat a mort abans de començar, morir sí o sí, a mi no em faria gaire gràcia

    ResponElimina