divendres, 24 de novembre del 2017

OVIDI



Publius Ovidius Naso ( Sulmona el 42 a.C - Tomis 17 d.C ) va ser un poeta romà.
 El seu pare li va proporcionar una educació acurada a Roma, Àsia i Grècia amb l'objectiu de convertir-lo en un advocat de profit. Ovidi va abandonar aviat aquest camí i es va consegrar a la poesia encara que el seu pare no estiguès d'acord. 

Resultado de imagen de ovidi poeta


Va freqüentar els cercles literaris més aristocràtics i més influents de l'època i va conèixer poetes com Horaci i Virgili.
Les seves poesies van tenir un gran èxit en les classes altes però l'any 9 a.C August el va desterrar a Tomis, les causes del desterrament mai han estat clares.
L'elegia s'especialitza en la poesia llatina del temps d'August com a poesia que expressa l'amor que sent el poeta, el qual és sentimental i sensual. Però Ovidi és qui realment innova i estén l'elegia a nous termes. A les seves últimes eligies, durant el seu exili, apareix el seu sentiment dolorós, que és l'única vegada on s'expressa.

OBRES DE JUVENTUD
  • AMORS (Amores): poemes elegíacs destinats a celebrar la seva passió per Corina, nom fictici d'una estimada que, segons molts autors, només existia en la seva fantasia. 
  •  HEROÏDES (Heroides): Cartes imaginaries, en diferents elegíacs, enviades per heroïnes llegendàries als seus marits o amants absents.
  • L'ART D'ESTIMAR (Ars amatoria): Poema didàctic on es donen lliçons sobre l’art d’enamorar una persona i conservar-ne l’amor. És una obra, escrita amb gràcia i enginy, que va escandalitzar les ments més conservadores per la seva evident falta de moralitat.


OBRES DE MADURESA

Resultado de imagen de ovidio metamorfosisMETAMORFOSIS (Metamorphoses): La seva obra més famosa i un dels poemes més importants de la història de la literatura. És al mateix temps un cant èpic i un poema didàctic. Consta de 15 llibres en els quals es narren nombrosos mites protagonitzats per personatges mítics que acaben transformant-se en animals, en vegetals i en constel·lacions.                       Els mites segueixen un teòric ordre cronològic, des de el Caos primitiu fins a la transformació de Juli Cesar en astre. Tot i la diversitat d'episodis l'obra mostra una forta unitat i una gran riqueza de procediments en les descripcions. Ha estat una obra molt utilitzada com a manual de mitologia i ha servit de font d'inspiració per  a escriptors, pintors, escultors i músics de totes les èpoques . 
  • ELS FASTOS (Fasti): Ovidi pretenia fer un repàs a les festes religioses i nacionals del calendari romà. L'obra havia de comptar amb 12 llibres, un per cada mes de l'any, però amb a causa de l'exili l'obra no es va acabar.
  • TRISTES (Tristia): Són cinc llibres de poemes dedicats a un destinatari fictici al qual narra les seves desventures i recorda el seu passat i la felicitat d'altres temps. El millor poema és el primer, on explica la seva última nit a Roma.
  • PÒNTIQUES (Ex Ponto): Tracta els mateixos temes que a Tristes però están dedicades a la seva muller i als seus amics als quals demana que interceixen per ell davant d'August perquè el perdoni.

3 comentaris:

  1. Diuen que un dels possibles motius pels quals va ser desterrat Ovidi va ser el poema de l´Art amatòria, ja que tenia un contingut altament eròtic...

    ResponElimina
  2. L'any passat al concurs de Sant Jordi de l'institut vam treballar una mica per sobre el llibre de la Metarmorfosis. Em va encantar aquest tema i m'entaria estudiar-lo.
    Molt bona entrada!

    ResponElimina