diumenge, 23 d’octubre del 2016

Hèracles


Hèracles és fill d’Alcmena i de Zeus. Això va passar perquè ella era tan atractiva, que Zeus es va enamorar. Va adoptar la forma d’Amfitrió, que era l’espòs d’Alcmena, i van engendrar a Hèracles.  El mateix dia, Amfitrió va fer que Alcmena engendrés a Íficles també.  Tothom volia saber qui era el fill d’origen diví, cosa que es va resoldre quan Hera, la dona de Zeus, va voler matar als dos nadons, ja que un era fruit d’una infidelitat contra ella. Aleshores, va enviar dues serps monstruoses que Hèracles va escanyar mentre que Íficles plorava. Abans d’això, Zeus, pensant en Hèracles va prometre que aquell que nasqués primer de la família de Perseu regnaria a Argos, i Hera, va ordenar a Ilitia (deessa dels parts), que retardés el naixement d’Hèracles i avancés el del seu cosí, Euristeu, llavors el fill de Zeus va acabant sent súbdit d’Euristeu.
Hèracles i les serps.


A la seva joventut, Hèracles va matar al seu mestre de música Linos perquè aquest sempre l’estava renyant. Amfitrió, el pare adoptiu del noi, el va enviar al camp perquè no tingués més atacs de còlera.  Un dia va caçar al Lleó de Citeró, i quan tornava amb la seva caça, es va trobar als emissaris del rei Ergí d’Orcomen, que havia derrotat als tebans i els havia posat un tribut que havien de pagar cada any. Hèracles els va atacar, i els va enviar de tornada amb les orelles i el nas tallat i posat als seus colls dient que era tot el tribut que anaven a rebre. Per tant, Creont, li va recompensar donant-li la mà de la seva filla Mègara, amb la qual es va casar i va tenir tres fills. Però Hera el va fer embogir i aquest va matar a la seva dona i als seus fills. Com a càstig, va haver de fer tots els encàrrecs que li manés el seu cosí Euristeu, els quals estaven inspirats per Hera. Aquests encàrrecs són els dotze treballs d’Hèracles, que són:

1.       Matar al lleó de Nemea:  Per poder matar-lo  el va escanyar amb les mans i desprès es va vestir amb la seva pell.
2.       Matar a l’hidra de Lerna: Quan Hèracles tallava els caps de l’hidra li tornaven a sortir, per tant va demanar ajuda al seu nebot Iolau. Per tant, Hèracles anava tallant els caps de l’hidra i Iolau anava cremant-li els colls amb una teia cremant per tal de que no li tornessin a sortir i així va acabar morta.

Hèracles i Iolau matant a l'hidra.

3.       Capturar la cérvola de Cerinia: Consistia a atrapar la daina i portar-la viva a Micenes. Hèracles va estar tot un any sense poder atrapar-la. Finalment, l'animal va caure fatigat i assedegat a la vora del mont Artemísion. Hèracles la va ferir lleugerament amb una fletxa, que es va clavar entre el tendó i l'os. Desprès es va trobar amb Àrtemis i Apol·lo, que volien prendre-li l'animal perquè els pertanyia. Hèracles va donar les culpes a Euristeu, i van acabar tornant-li la cérvola.

4.       Capturar el senglar d’Erimant: Hèracles el va encadenar i el va porta viu a Micenes.

5.       Netejar  els estables d’Augies en un sol dia: Va desviar el llit fluvial dels rius Alfeu i Peneu portant-los a través dels estables per un canal que ell havia cavat i així es van emportar tots els excrements dels animals.

6.       Matar als ocells del llac Estínfal: Va fer sonar un cascavell que li havia donat Atena en un cim d’una muntanya i els ocells es van espantar i no van tornar al llac.
Hèracles matant els ocells abans de rebre el cascavell d'Atenea.


7.       Capturar el bou de Creta: Hèracles va pujar al llom de l’animal i el va portar fins a Micenes, encara que desprès aquest bou va quedar en llibertat perquè la deessa Hera no el volia acceptar ja que era molt agresiu.

8.       Robar les eugues de Diòmedes: Hèracles les va robar, es va enfrontar contra l’amo de les eugues i just en el moment en el que s’enfrontaven tots dos, les eugues es van deixar anar i quan Hèracles va matar al senyor d’aquestes, el va llançar a les seves pròpies eugues i elles se’l van menjar. De sobte es van tornar manses i Hèracles les va poder portar fins a Micenes.

9.       Robar el cinturó d’Hipòlita: Hipòlita li vol donar el cinturó a Hèracles, però Hera propaga el rumor de que Hèracles havia raptat a la reina. Llavors les amazones ataquen la nau d’Hèracles, ell es pensa que la promesa d’Hipòlita ha sigut una mentida i la mata traient-li el cinturó.

10.   Robar el bestiar de Gerió: Hèracles mata als guardes del bestiar (un gos de dos caps i el pastor Euritió) emportant-se el bestiar. Durant el seu viatge a Micenes intenten robar-li molts cops el bestiar però finalment aconsegueix portar-li a Euristeu.  

11.   Robar les pomes d’or del jardí de les Hespèries: Hèracles havia de portar les pomes d’or a Euristeu, però aquestes es trobaven al jardí de les Hespèrides i només li era permès al  gegant Atlant treure els fruits d’aquest jardí. Hèracles li va demanar ajuda, va agafar les pomes i quan el gegant no mirava, va fugir amb les pomes i les va portar a Micenes.

12.   Capturar al gos Cèrber i treure’l dels inferns: Euristeu volia que Hèracles portés viu el gos Cèrber, que és propietat d’Hades. Hèracles va aconseguir que Hades i el gos donessin un tomb per la Terra i quan van arribar a Micenes, Euristeu es va amagar.

Després dels dotze treballs, es va enamorar d´ Íole, filla del rei d’Ecalia. El seu pare no li va voler donar la mà de la seva filla perquè tenia por que Hèracles li pogués matar. Èurit, el pare d’Íole, va organitzar una competició de tir amb arc, i qui guanyés es casaria amb la seva filla, però en veure que anava guanyant Hèracles, va trencar la seva promesa. Ífit va recolzar a Hèracles amb la injustícia que havia fet el seu pare, i per tant, quan se li van perdre les eugues, Hèracles li va ajudar a buscar-les. Al cap del temps, Ífit va seguir les petjades fins a casa d’Hèracles i va veure que ell les tenia, perquè l’heroi les havia comprat a un lladre. Ell no va voler retornar-li les eugues, i va acabant matant-lo. Va tornar a ser castigat, va haver de servir a Òmfale, amb la qual al final es va acabar casant i va acabar tenint dos fills.

Poc abans de morir, Hèracles es va casar amb Deianira. Un dia van travessar el riu Evè, on el centaure Nesos es va oferir per portar a l’altra banda a Deianira. Hèracles va acceptar, i ell va anar nedant. Hèracles va arribar sense problemes però en veure que Nesos s’intentava aprofitar de la seva dona, ell el va ferir amb una sageta. Nesos, moribund, va demanar a Deianira que recollís la seva sang en una àmfora i que aquesta sang la podria fer servir quan ella cregués que estava perdent l’amor del seu marit per tal de recuperar-lo. Aleshores, quan va passar un temps, Deianira va tenir por de perdre l’amor, llavors va agafar la sang de Nesos, la va vessar sobre una túnica i se la va donar a Hèracles. Aquest se la va posar, i va començar a devorar-li la carn, aleshores ell va llançar-se al foc per poder alliberar-se.
Hèracles matant a Nesos.

Però Hèracles no va morir, el foc va fer-li desaparèixer la seva part humana, i Zeus el va fer pujar a l’Olimp com a premi per tots els sofriments. Va rebre la immortalitat i es va casar amb la deessa de la joventut, Hebe.
Arbre genealògic:

1 comentari:

  1. Molt bona entrada, Lourdes! Hèracles (o Hèrcules) és un heroi que ha estat sovint portat a la gran pantalla. les pel.lícules més famoses han estat Hércules, de Walt Disney, que va veure la llum l´any 1997, i Hércules, el origen de una leyenda (The Legend of Hercules) de l´any 2014.

    ResponElimina