dilluns, 27 de març del 2017

El dia de la Independència a Grècia

   El 25 de març es celebra cada any el dia de la Independència a Grècia. Aquest dia desfilades militars a les ciutats més importants del país rememoren l´inici de l´alliberament de Grècia del jou turc. Durant 400 anys Grècia va estar sotmesa a l´Imperi otomà fins l´any 1821, en què l´arcabisbe de Patras, Germanós, va alçar la bandera grega i va jurar davant de tothom "llibertat o mort" (Έλευθερία ή Θάνατος), que ha esdevingut l´eslògan nacional del poble hel.lè.


   Les gran potències europees, Gran Bretanya, França i Rússia, van recolçar militarment la guerra. Intel.lectuals europeus, com el poeta anglès lord Byron, es van implicar enormement en el conflicte. El 1827 la flota francesa va derrotar a la turca a la batalla de Navarino, que va significar el desenllaç inminent de la guerra.

   Com deiem, aquest dia és festiu i es celebren nombroses activitats arreu del país: desfilades, concerts, danses populars... A més, les famílies es reuneixen per dinar plegats. El plat típic d´aquest dia és el bacallà acompanyat d´una salsa d´all, la skordaliá.

"Sin embargo, si queremos llevar más lejos nuestro examen, nos damos cuenta de que el sentido secreto del destino griego fue constantemente la transmutación de la esclavitud en libertad. En efecto, a través de todos los sucesos de la historia griega, aparentemente contradictorios, se descubre una armonía interna, un elemento estable e inmutable que ha constituído la esencia de esta raza: es la lucha por la libertad".
(Nikos Kazantzakis, El hombre helénico)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada