dissabte, 30 de setembre del 2017

La deessa Atena i el mite de Medusa

Atena: És la deessa de la saviesa i la intel·ligència, encara que també de l'artesania. És la deessa protectora de la ciutat d'Atenes, entre d'altres. És anomenada Minerva pels romans. Atena va néixer com a dona jove, no com a nena i sempre es va mantenir verge. Els seus atributs són l'ègida, el casc, la llança, l'escut, i l'olivera. El seu animal és l'òliba. 

Medusa: És la filla de Forcis i de Ceto, l'única mortal de les tres Gòrgones, que eren tres criatures femenines anomenades Esteno ("força"), Euríale ("bon salt") i Medusa ("la que mana", "reina"). Aquesta última era molt maca i tenia un maravellós cabell.

Mite: Un dia, Medusa es va atrevir a comparar-se amb Atena dient que era molt més bonica que ella. La deessa per castigar-la, va decidir que li canviaria els seus impresionants cabells per un embolic de serps i faria que els seus ulls tinguessin una mirada horrible que seria capaç de petrificar a qualsevol que la mirés. 
A més a més, Atena abans de que Medusa s'atrevís a comparar-se amb ella, ja li tenia una mica de rancúnia, ja que la Gòrgona va jeure amb Posidó (el seu amant) en un temple consagrat a la deessa. Per tant, a l'hora de matar a Medusa, la deessa de la saviesa va ajudar a Perseu donant-li un mirall encantat que el va fer invisible. Quan Perseu la va matar, va donar el seu cap a Atena, la qual el va col·locar al centre del plastró de l'armadura (a l'ègida). 

Perseu i Atena, la qual està subjectant el cap de Medusa.

Medusa a l'ègida d'Atena, fet per Caravaggio.

2 comentaris:

  1. Atena, tan venjativa amb aquells que gosaven comparar-se amb ella, com va passar també amb la pobra Aracne. Molt bona entrada!

    ResponElimina
  2. M'ha agradat molt aquesta entrada, Lours!!

    ResponElimina