dilluns, 9 d’octubre del 2017

Les 9 Muses i l´art a Grècia


El concepte d´art a l´antiga Grècia era molt més ampli que avui dia. Per aquests, art era qualsevol creació humana producte d´una habilitat i uns coneixements concrets. Per tant, dins d´aquest concepte encabien el que avui dia anomenem Belles Arts però també l´artesania. Els grecs valoraven els artesans, pels coneixements tècnics que tenien, però alhora els menyspreaven, perquè el seu treball era físic i remunerat. Distingien entre les arts liberals (no requerien treball físic) i les arts servils (implicaven un esforç físic). Per posar un exemple, els grecs consideraven la poesia fruit de la inspiració i no pas de l´habilitat. Un escultor era un artesà; en canvi, un poeta era un endeví, un ésser gairebé diví. La poesia educa els homes; l´art produeix objectes bells. 

La funció de les Muses era expressar mitològicament les idees d´aquella època. Eren nou: Talia, la protectora de la comèdia; Melpòmene, de la tragèdia; Erato, de la poesia elegíaca; Polimnía, de la poesia lírica; Cal.líope, de la poesia èpica; Euterpe, de la música; Terpsícore, de la dansa; Clío, de la història; i Uranía, de l´astronomia. Crida l´atenció, doncs, que les arts plàstiques, com la pintura o l´escultura, no disposen d´una Musa corresponent i, en canvi, unien la poesia amb les ciències ja que aquestes també feien servir la paraula com a mitjà d´expressió. Possiblement consideraven que aquestes arts i les ciències necessitaven de la inspiració divina de les Muses; en canvi, la pintura i l´escultura, només requerien dels coneixements tècnics de l´artista.


Els romans van recollir aquesta classificació de les arts i la van codificar. Per aquests, les arts liberals eren pròpies dels homes lliures (liberi), que són aquells que disposen de temps lliure (otium) i no necessiten d´una feina remunerada. Són les que tenen a veure amb les habilitats intel.lectuals de tipus científic i lingüístic. En canvi, les arts servils feien referència a les habilitats professionals o oficis manuals, i resulten remunerades.  


Aquesta classificació va perdurar durant l´Edat Mitjana de la següent manera:

TRIVIUM: Aplega les matèries de coneixement relacionades amb la paraula. Aquestes són Gramàtica, Dialèctica i Retòrica.

QUADRIVIUM: És la part cientìfica del coneixement. Les disciplines són Aritmètica, Geometria, Astronomia i Música.

La Filosofia seria el domini del coneixement de tots aquests àmbits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada