dimecres, 29 de novembre del 2017

La roba romana

Resultat d'imatges de roba interior romana+
La nostra manera de viure comparteix similituds amb la dels romans antics, la roba que usaven també compartirà alguna similitud amb l´actual?
Començant per la roba interior o indumenta que va ser usada pels romans a imatge dels perses i dels pobles bàrbars del nord. Consistia en subligaculum, són els calçotets actuals, subucula, la nostra samarreta interior i la mamillare, els sostenidors d´avui dia.

Els punts forts de la vestimenta romana eren la toga i la túnica.
De toga n´hi havien diversos tipus;
  • Picta; enriquida amb brodats d´or que usaven els cònsols i els pretors.
  • Pretexta; adornada amb una franja de color porpra. La portaven els fills de les famílies benestants, senadors, magistrats.
  • Viril; era la que tenien els fills dels ciutadans romans, començaven a usar-la sobre els 16 anys, era llisa i sense cap tipus d´ornament.

Només els ciutadans romans estaven autoritzats a portar-la, tant rics com pobres, però les diferències eren evidents en la qualitat dels materials i el color, eren clars indicadors de posició social. Es va convertir en un autèntic emblema de cultura romana, el seu origen és de la civilització etrusca.
Les primeres togues eren molt senzilles, amb el pas del temps i el simbolisme que va guanyar aquesta peça es va convertir en una vestimenta opulenta, incòmoda.
Abans la vestien tant homes com dones, amb el pas del temps va ser exclusivament per a homes.
Imatge relacionada 
La túnica podia ser usada tant els ciutadans com els no ciutadans de Roma. Podia ser llarga (tunica talaris) o curta, tenir mànigues (túnica manucata) o no i estar formada per una o diverses peces de roba; es posava pel cap i se cenyia al cos per la cintura.En ocasions incorporava pantalons encara que el seu ús era molt menor ja que es considerava de mal gust. Es va usar molt al llarg de l’Edat Mitjana.


Imatge relacionada  
Els antics romans no eren molt aficionats a l’ús de barrets (excepte els sacerdots, per exemple) no obstant això existien diversos tipus de barrets, com el cucullus (gorra de viatge) o el petasus, per protegir-se del sol.
Als peus, els romans usaven sandàlies o solea i només alguns ciutadans reconeguts portaven calceus o sabata tancada (pròpia de senadors i magistrats). Els nobles i alguns soldats calçaven campagnus, és a dir unes botes.

7 comentaris:

  1. Que interesant que ja utilitzessin roba interior!

    ResponElimina
  2. En general quins tipus de teixits s'utilitzaven? Canviaven segons les estacions?

    ResponElimina
  3. Utilitzaven casi els mateixos teixits que els grecs, els més utilitzats eren la llana i el lli, ja que les dones especialment les esclaves, hi podien teixir a casa.
    Però també utilitzaven el cànem o el cotó , aquest últim importat de la India, i la seda.
    La pell d'animal, al principi era propi dels pastors, però després es va convertir en objecte de luxe què només els qui tenien diners s'ho podien permitir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt interessant Valeria, moltes gràcies per la teva reposta mea amica ;)!

      Elimina
  4. Molt bé! Una entrada molt interessant, enriquida amb els comentaris. Algú sap com eren els sostenidors que portaven les dones? S´assemblaven als d´avui dia?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, eren molt semblants als nostres tot i que amb alguna diferència, es tractava d´una tela només per sostenir els pits i no tenien cap tira.
      Moltes gràcies!

      Elimina