dijous, 25 de gener del 2018

LA MEDICINA A L'ANTIGA ROMA

La medicina romana va estar molt influenciada per la tradició mèdica grega. Igual que els metges grecs, els metges romans es basaven en observacions naturalistes per curar els malalts en lloc de rituals espirituals, però això no implica una absència de creença espiritual. 
Els romans també van conquistar la ciutat d'Alexandria, que era famosa per les seves àmplies biblioteques i avançades universitats. En l'antiguitat, Alexandria va ser un important centre per a l'aprenentatge, i la seva Gran Biblioteca contenia incomptables volums de l'antiga informació mèdica grega. Els antics romans van adoptar moltes de les pràctiques i procediments que van trobar a la Gran Biblioteca en les seves pràctiques mèdiques.



Els metges romans utilitzaven una àmplia gamma de medicaments a base d'herbes i d´altres. Els seus noms antics, sovint es deriven del grec.. Hi ha més de 500 plantes medicinals que usaven els romans.
Les operacions eren extremadament doloroses ja que els romans no coneixien cap anestèsic. Els pacients bevien molt de vi per alleujerir el dolor. Malgrat tot, es duien a terme complexes operacions com amputació de cames o restablir ossos trencats. Un exemple era la barreja d'herbes medicinals amb vi, que servia per curar problemes respiratoris.



A més, els símbols i els déus grecs van influir en gran mesura l'antiga medicina romana. El caduceu es va associar inicialment amb el déu grec Hermes. Hermes era el déu grec del comerç. Portava un bastó embolicat amb dues serps, conegut com el caduceu. Aquest símbol més tard va arribar a ser associat amb el déu romà Mercuri, sota l'Imperi Romà.


Molts són els metges de l'antiga Roma que han passat a la història: Celi Aurelià, Sorà d'Efes,etc, però d'entre tots, destaca Galè (un metge grec) que va acabar sent el metge de la cort de l'Emperador Marc Aureli. El pensament i punts de vista de Galè van dominar la medicina europea al llarg de més de mil anys.

3 comentaris:

  1. Interessant! Més de 500 entre elles la canella que va arribar a valdre 15 cops més que la plata pel seu poderós antifúngic, és a dir, era un poderós repel·lent de fongs.

    ResponElimina
  2. A la porta de quin establiment relacionat amb la medicina podem veure actualment un caduceu?

    ResponElimina