dijous, 15 de desembre del 2016

EL NADAL A GRÈCIA

   Grècia té uns costums molt peculiars pel que fa al Nadal. A Grècia, com aquí, els “dies de festa” inclouen el període entre Nadal, Cap d’Any i Epifania, el 6 de gener. El nom grec del Nadal és Χριστούγεννα (Christoúgenna), que literalment significa “el naixement de Crist”. Per dir “Bon Nadal”, els grecs diuen Καλά Χριστούγεννα i també diuen Καλές γιορτές, que vol dir "Bones Festes".

  Com a altres indrets del món (per exemple a casa nostra), la invasió destructiva de les influències nadalenques forasteres són evidents, però els grecs es vanten que el seu Nadal no és dels mes comercialitzats. La gent posa avets, però el més tradicional és decorar una petita embarcació (το καράβι), com escau a una civilització marinera. Els vaixells de Nadal són fets de paper o fusta i es decoren amb llums i tota mena d’ornaments. Normalment es col·loquen prop de la porta exterior o a la llar de foc, i simbolitzen una càrrega completa de riqueses que ha d’arribar a casa. 

   Durant les festes es canten les nadales, en grec τα καλάντα (ta kalánda), que solen venir de l’època bizantina. Al matí de la vigília de Nadal els nens van de casa en casa a cantar kalánda acompanyats pel dring dels triangles, i a canvi, reben dolços i diners. Les kalánda es canten en les vigílies de Nadal, Cap d’Any i Epifania , i són diferents per a cada dia de festa. Cliqueu aquí si voleu sentir una nadala en grec.

   En teoria, al món ortodox Nadal arriba després de 40 dies de dejuni de qualsevol tipus de carn, productes lactis o ous. Tot i que això no ho deu seguir gaire gent, l’àpat de Nadal és esperat amb gran expectació. I així, després d´anar a l’església, la família es reuneix per al gran dinar de Nadal. Cada taula de Nadal inclou pans de χριστόψωμο (christópsomo, el “Pa de Crist”) i ja sigui un gall dindi rostit sencer amb un farciment d’arròs, carn picada, les panses,  castanyes, o el més tradicional rostit de porc ( ja sigui un llom, espatlla o fins i tot un garrí sencer), així com altres delícies gregues. La festa tradicional grega Nadal no estaria completa sense els deliciosos kourambiédes i melomakárona per a les postres! Cliqueu aquí si voleu veure la recepta per a fer aquestes delicioses galetes.

   Després de Nadal, els nens esperen amb impaciència el dia d’Any Nou (Protochroniá), que és quan el Sant Basili (Áyios Vasílis) ofereix els seus regals. Aquest dia també es menja un tortell que es coneix amb el nom de basilópita: qui troba la moneda que hi ha amagada a dins del tortell tindrà un any ple de salut i riquesa!

Το καράβι (to karábi)

   A continuació, teniu unes felicitacions nadalenques de les alumnes de Grec de 1r de Batx. escrites en grec modern. Si voleu saber què hi diu, els hi podeu deixar un comentari i us respondran. 














1 comentari:

  1. Aquest tortell em recorda al que acostumem a menjar el dia de reis, tot i que en el nostre cas qui trobi la figura ha begut oli! Les felicitacions són molt maques, molt ben treballades. Això sí, algú traduiex els missatges?

    ResponElimina