diumenge, 23 de setembre del 2018

Apol.lo


Apol·lo

Apol·lo i Hermes

Hermes, fill de Zeus i Maia, missatger dels déus, guia dels morts i déu dels viatgers, del comerç i dels lladres, va néixer en una cova. Infant precoç, la seva mare el va embolicar en mantes perquè no s’escapés. No obstant això, Hermes va descobrir la forma de alliberar-se i va sortir de la cova. Va arribar a Tessalia, on Apollo estava passejant les vaques del rei Admet. Hermes robà tot el ramat, sacrificà dos animals, en menjà una part i amagà les altres en una cova. En tornar a Cil·lene trobà una tortuga, en buidà la closca i amb ella inventà la lira afegint-hi cordes confeccionades amb budells de vaca.
Gràcies a les seves dots endevinatòries, Apol.lo descobreix el lladre. Va escoltar la música produïda per la lira i va deixar a Hermes els seus animals a canvi de l'instrument.



Apol·lo i Delos

La mitologia diu que Posidó va fer emergir una illa flotant amb el seu trident i que Zeus la va lligar amb cadenes al fons del mar, per convertir-la en un lloc segur per a Leto al naixement dels seus fills, Apol·lo i Àrtemis. Fou un dels llocs on s'adorava aquest déu.

Apol·lo i Pitó

Pitó era una serp encarregada de protegir el temple de Temis (Delfos). Aterria els habitants de l’illa. A més a més, quan Hera va saber que Leto estava embarassada de Zeus, va ordenar a Pito perseguir a aquesta última i matar-la. Tres dies després del seu naixement, Apol·lo va matar Pitó, va guardar les seves cendres en un sarcòfag i va fundar, en honor seu, els Jocs Pítics. Apol·lo es va apoderar de l’oracle de Temis i la Pitia pronuncia els seus oracles. 


Apol·lo i Cassandra

Cassandra era filla del rei de Troia Príam i d´Hècuba. Havia rebut el do de la profecia del mateix Apol·lo, ja que el déu, enamorat d'ella li va prometre que l'ensenyaria a veure el futur si es lliurava a ell. Cassandra va acceptar el pacte i va rebre les lliçons del déu, però, una vegada va estar instruïda, el va refusar. Llavors Apol·lo li va escopir a la boca i va fer caure sobre ella la maledicció que mai ningú creuria en els seus pronòstics.




Apol·lo i  Asclepi

Apol lo va tenir una relació amb la princesa de Tesalia, Coronis. Embarassada, es va enamorar del princep Isquis. Molt enfadat, Apol.lo va matar-la juntament amb el seu amant. Quan el cos de Coronis anava a ser incinerat, Apol·lo salvà Asclepi de les flames i el portà a Quiró (el centaure) el qual ensenya al noi la medecina i la caça.   

Asclepi tenia grans coneixements de medecina i podia ressucitar els morts. Zeus tenia por que en evitar la mort de les persones, l'equilibri de l'univers es veuria afectat. En ressuscitar a Hipòlit (fill de l'heroi Teseu) Zeus es va enfuriar tant que va matar a Asclepi amb un gran raig. Apol·lo, furiós per la mort del seu fill, va venjar la seva mort matant als cíclops que havien fet aquell raig per a Zeus, mentre que Asclepi va ascendir als cels i es va convertir en una constel·lació.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada