dilluns, 24 de setembre del 2018

Atena

Atena i Odisseu

A la majoria de mites on apareix Odisseu també s’esmenta a Atena, sempre l’ajuda. I és sabut que Odisseu era l’heroi preferit d'Atena, igual que ella era la deessa per excel·lència de l’heroi. Però, per què? Hi ha varies teories que en parlen: es diu que és perquè Odisseu l’adorava i venerava més que a cap altre déu, però també es diu que Odisseu sempre apostava per ella per a guanyar i en ocasions va actuar en nom de la deessa. Una altre teoria es que, independentment de l’ajud d’Atena, sempre va ser astut, honest i lleial, qualitats directament relacionades amb ella. El clar exemple és comparar-lo amb Aquiles: aquest es movia per orgull, egocentrisme, ràbia, odi… Odisseu, en canvi, era més serè, usava la lògica i l'astúcia i el seu honor era impecable. Per tot això, es diu que Atena el tenia com a preferit i per això l’ajudava tant, i ell, li agraïa.

Atena i Aràcne

Aracne era una jove molt famosa per tenir una gran habilitat per a teixir. Com que aquesta habilitat és normalment atribuida a Atena, se li deia que Aracne l’havia heretat de la deessa. Però Aracne era molt orgullosa. Volia que el seu art fos gran per el seu propi merit, així que en un moment d’innocència va desafiar a la deessa. La jova va ser degudament advertida perquè fos educada, però es va limitar a ser insolent fins que Atena en va tenir prou. Aleshores va començar la batalla. La deessa va fer una magnífica obra d’art on sortien els dotze déus principals de l’Olimp i Aracne va representar amb el seu brodat varis adulteris  per part dels déus. Atena es va posar frenètica, doncs era una ofensa directa i amenaçadora. Va agafar una llança que va travessar el tapís i va colpejar a la jove. Ella, orgullosa com era, es va sentir tan humiliada que va penjar-se del coll amb una corda per a morir ofegada, però Atena no ho va permetre i abans de que morís la va transformar en una aranya, perquè pogués teixir tota la vida.

Atena a Troia

Les relacions entre Atena i la guerra de Troia son vàries. La principal es la del mite de Paris, motiu pel qual s’inicia una guerra. Però també cal destacar que Atena va participar molt activament a la guerra, sobretot per a ajudar a Odisseu i el bàndol grec.

Atena i Medusa

Medusa era una jove molt bonica. Passava els dies presumint del seu aspecte físic entre tots i tothom. Un dia va pujar al majestuós temple d’Atena i, en comptes de quedar fascinada com tothom, nomes va saber dir que no n’hi havia per tant i que ella era molt més bonica que Atena. La deessa ho va escoltar i per a castigar a Medusa va transformar-la en un monstre amb el cabell fet de  serps que xiulaven i va fer que tothom que la mires quedes convertit en pedra al veure quelcom tan horrible.

Resultat d'imatges de atena



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada