dimecres, 1 d’abril del 2020

Etimologies del grec: ELS COLORS

En aquesta entrada parlaré dels origens d'alguns colors que provenen dels grecs. Ús explicaré els origens dels seus noms ja que el color és una propietat perspectiva que es forma a través de la llum que es reflecteix en l'objecte i que ens arriba als nostres ulls i al nostre cervell.

Negre: El color negre prové tant del grec melan i del llatí niger, nigri. De la paraula grega provenen les paraules melancolia, Melanèsia. I de la paraula llatina prové denigrar.

Blanc: Blanc en grec es diu leukós i una paraula que prové d'aquesta és leucoma que és la part blanca i opaca de la còrnia. El llatí també tenia dos formes per anomenar el color blanc, candidus que seria el blanc brillant i albus que era el blanc.



Verd: El verd, te origen grec i llatí, en grec es deia khlorós i d’aquesta paraula provenen clorofíl·la que és el pigment verdos que tenen les tiges d'algunes plantes i cloro. En llati es deia viridia i d’aqui provenen paraules com verdura.

Porpra: El color porpra te el seu origen en la societat de l’antiga grecia i l’anomenaven porphýra. El porpra a l'antiga grecia era un color molt car i prestigiós, se'l considerava el color dels déus i només el portaven els reis o emperadors. S'extreia del liquid dels moluscs i a partir d’ell s’utilitzava el seu tint per fer aquest color i d’aqui es va fer un gran tema econòmic.

DOMVS ROMANA: Purpura, el color del lujo en la antigua Roma


Per afegir més informació, el groc prové del llatí amarus que significa amarg i prové del color de la pell d’una persona enferma.


4 comentaris:

  1. M'ha encantat la teva entrada, no sabia que aquests colors provenien el grec. Molt interessant. Si que es veritat que el porpra sabia que era el color dels Deus.

    ResponElimina
  2. Encara recordo quan a ciències fèiem experiments amb les plantes i parlàvem de la clorofil·la, i fins ara no en tenia ni idea que venia del grec! Molt interessant

    ResponElimina
  3. No sabia l'origen del negre i el blanc, els altres si que havia sentit algo parlar. Molt curiós!

    ResponElimina