dimecres, 1 d’abril del 2020

Etimologies del llatí: LA FAMÍLIA


En aquesta entrada parlaré de la etimologia de les paraules família, pare, mare, entre d'altres.
A classe ja hem treballat alguna cosa sobre aquestes paraules, com per exemple el pater familias o en general com eren i qué feien les famílies a la antiga Roma, però mai hem parlat d'on provenen aquestes paraules, i això és el que avui us explicaré.
 
Família: Per començar tenim la paraula família que és el hiperònim que engloba paraules com pare, mare, fill, àvia, etc. Aquesta paraula prové del llatí familia, -ae, que en un principi no es referia específicament a la família que actualment nosaltres considerem sinó que també engloba a tot aquell que vivia a la domus, és a dir, els esclaus.Actualments és pot considerar família a diversos tipos d'integrants, com per exemple dos pares i un fill, dos mares i dos fills, mare soltera, pare solter, etc.
Diversidad familiar: los diferentes tipos de familia actuales ...

Pare: La paraula pare prové del llatí pater, patris. A l'antiga roma el pare era qui manava a la família i qui tenia tot el poder, d'aqui prové el pater familias que era l´home de la família que s'encarregava dels fills, l'esposa, i tots el temes polítics i econòmics. D'aquesta paraula surten altres com patrimoni, patern, pàtria, etc.


Mare: Aquesta paraula prové del llatí mater, matris. A l'antiga roma les mares s'encarregaven de cuidar als fills i de les tasques domèstiques. Avui dia en la majoria de països les mares ja no fan únicament aquestes tasques, sinó que també van a treballar i tenen més drets. Algunes paraules que provenen de mare són; matrimoni, matriu, matriarcat, etc.

Germà, germana: La paraula germà prové del llatí frater, fratris i germana de soror, sororis.

De la paraula germà prové fraternitat.

Fill, filla: Fill prové del llatí filius, -i, i filla també prové del llati filia, -ae. La seva arrel està relacionada amb el verb felo(chuclar) en relació a la mare quan els alimentava. De la paraula fill provenen paraules com filiació, fillol, entre d'altres.

Avi, àvia: les paraules avi i àvia provenen del llatí avus. A l'antiga roma els avis no eren molt importants en la família, sinó que es consideraven els membres d'avançada edat. Actualmet això ha canviat i els àvis sí que formen part de la família.





6 comentaris:

  1. És impressionant com el cap semàntic de la família en llatí ens ha portat a tantes paraules actuals. Serà que tots, al cap i a la fi, som una família?

    ResponElimina
  2. Molt impressionant quantes paraules del grup de "familia" provenen del llatí, és molt interessant.

    ResponElimina
  3. :OOOOOO Em sembla molt curiós qu fill vingui de felo! No m'ho hagués imaginat mai!

    ResponElimina
  4. No em puc imaginar una societat on els avis no formin part de la familia!! Molt interessant!

    ResponElimina
  5. Hem sembla molt interessant el fet que les paraules fill i filla provinguin de l'arrel de felo i també em sembla molt i interessant que germà i germana vingin de frater i soror respectivament ja que aparentment no s'assemblen molt.

    ResponElimina
  6. És molt interessant com seguim tenint els mateixos termes per referir-nos a la família, però també tenim diferències amb els romans, ja que hem inclòs als avis, per exemple. També, com ja has mencionat, actualment hi ha molts tipus de famílies i una gran diversitat!

    ResponElimina