diumenge, 6 de maig del 2018

Els parts a l'antiga Roma





Resultado de imagen de partos en la antigua roma
En l'Antiga Roma el treball de portar nens al món ho duien a terme les llevadores (commater) . Els metges excepcionalment acudien als enllumenaments, però solament quan la vida del bebè o de la mare corrien perill i sempre que les llevadores els cridessin. El principal instrument de les llevadores era la cadira de parir, amb respatller, braços i un seient amb un entrant en forma de mitja lluna, per on passava el nen. Entre el seient i el sòl hi havia taulers als dos costats, però no davant ni darrere, perquè la llevadora es manegés. La dona en part s'asseia en la cadira que havia portat la llevadora al començament de la fase de "expulsió", la dilatació es feia en llit. Si la família era molt pobra s'utilitzava un "seient humà" fet per una persona forta, en la falda de la qual s'acomoda a la dona.

La llevadora era assistida en la seva labor per tres persones, dues als costats i una per darrere de la cadira. Les cesàries solament es realitzaven una vegada la mare havia mort. Era una operació perillosa i l'embarassada corria perill de mort si es realitzava en vida per les infeccions i per probable mort per dessagnar-se. La primera cesària de la supervivència materna de la qual tenim plena constància va tenir lloc a Alemanya l'any 1500.


Una vegada nascut el bebè, se li posava sota la protecció de la deessa Levana (Deessa que presidia la legitimació i reconeixement dels nounats.)i li tallaven el cordó umbilical. Després de descartar malformacions físiques li retiraven les secrecions del nas i la boca per poder respirar sense dificultat. Se li feia massatges i se li untava amb oli per embenar-los per complet per evitar que es refredessin, potegint els testicles dels homes amb llana i estrenyent una mica els pits de les nenes.

Una vegada preparat el nounat, se li col·locava en el sòl davant del pare de la família. Era el moment més important de tot el ritual. Si ho recollia del sòl, significava que ho reconeixia com a fill legítim, en cas contrari, si considerava que era un fill il·legítim, ho abandonaria al carrer en el millor dels casos.

1 comentari:

  1. Un tema molt interessant, Alba! Molts creuen que la paraula cesària prové del nom del general romà Juli Cèsar, i en dedueixen que va néixer gràcies a aquest tipus d´extracció quirúrgica. Per saber la veritable etimologia del mot cesària, consulteu el següent enllaç: https://dicciomed.usal.es/palabra/cesarea

    ResponElimina