dissabte, 12 de maig del 2018

Verí o remei?

1 Verí:

Els antics grecs utilitzaven la planta cicuta per matar als condemnats a mort. De fet, va passar a la història gràcies a Sòcrates, il·lustre personatge que va perdre la vida bevent una infusió d'aquesta planta. Jutjat per no reconèixer als déus atenesos i per, suposadament, corrompre a la joventut, el gran filòsof grec va ser condemnat a morir ingerint el potent verí.


A causa de la conina, el principi actiu més important de la planta, la cicuta pot proporcionar un efecte sedant molt pronunciat, és una planta biennal, es a dir, que triga exactament dos anys a completar tot el seu cicle biològic. Pot intervenir fins a un màxim de dos metres, i en el fruit es concentra la major toxicitat, encara que tota la planta és verinosa. Creix, de forma natural, en vores de carreteres o camins, en tanques i als peus d'alguns murs.


Resultado de imagen


1 Remei:


La paraula opi deriva del nom grec opi que vol dir "suc", ja que el compost s'obtenia del suc de les amapoles. Els metges grecs preparaven triacas* amb diferents continguts d'opi. Els efectes comencen entre els 15 i els 30 minuts després de la seva ingestió o entre els 3 i els 5 minuts després de ser fumat i duren entre 4 i 5 hores. En arribar al cervell, els alcaloides de l'opi ocupen en els receptors específics de certs neurotransmissors genèricament anomenats endorfines que es produeixen de forma natural dins del cervell humà. La majoria d'ells actuen fixant-se a les tres categories de receptors de opioides descobertes fins ara en el SNC i que es designen amb les lletres gregues mu, kappa i delta. Els efectes analgésics i antiestresants que normalment produeixen les endorfines es veuen incrementats en presència dels alcaloides de l'opi, i es així com l'utilitzaven de remei per l'ansietat.


Imagen relacionada


triaca*:La triaca, del grec θηριον, era un preparat polifàrmac compost per diversos ingredients (en ocasions més de 70) d'origen vegetal, mineral o animal, incloent opi i en ocasions carn d'escurçó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada