“Els Set Savis” va ser el nom donat per la tradició grega a set antics savis grecs, al voltant del 620 i el 550 aC, pel fet que els seus ensenyaments o frases són una guia de la vida dels homes.
Segons el diàleg “Protàgores” del gran filòsof Plató, aquests savis eren:
TALES DE MILET: va ser un filòsof grec nascut a la ciutat de Milet, a la vora del Mar Egeu. Se'l considera el fundador de l'escola de Milet de filosofia i, per tant, l'iniciador de filosofia occidental. Se li van atribuir grans i prodigiosos coneixements en múltiples sabers i els seus principals interessos eren les matemàtiques, l'astronomia i la política.
SOLÓ D’ATENES: va ser un famós estadista, legislador i poeta grec. Va néixer a Salamina, encara que va desenvolupar la seva activitat política a Atenes.
És conegut principalment per la seva tasca legislativa durant l’època arcaica per a reduir les grans diferències socials i econòmiques dels atenesos.
BIES DE PRIENNE: fou un jurista i filòsof grec de Jònia. Va ser jutge a la ciutat de Prienne i es va fer famós per les seves decisions intel·ligents.
Algunes anècdotes sobre ell expliquen que la seva bondat era tal que un cop va pagar un rescat per algunes noies que havien estat capturades. Després d'educar-les com les seves pròpies filles, les va enviar de tornada a Messina, la seva pàtria.
PÍTAC DE MITILENE
Era un comandant conegut per la seva saviesa política i social, així com per la seva prudència i destresa militar. Va guanyar fama per l'alliberament de la ciutat de Mitilene de la tirania, després d’enderrocar el tirà Melancre.
L'any 606 aC, dirigia l'exèrcit de Mitilene en la seva guerra contra Atenes, on els mitilenis van ser derrotats. Pítac es va destacar lluitant i vencent en combat singular contra el comandant atenenc, i per això, va rebre com a premi unes terres que va dedicar al culte i que foren anomenades les terres Pitàccies.
CLEÒBUL DE LINDOS
Va governar Lindos i es va guanyar la fama com un governant savi i planificador. Va destacar per la seva bellesa i intel·ligència i va ser autor de poesies i diversos enigmes.
En la seva joventut va viatjar per Egipte per estudiar filosofia, i en tornar, es va casar i va tenir una filla, Cleobulina, que també va assolir una certa notorietat.
MISÓ DE QUENES
Va ser un savi grec nadiu de Quenes, una ciutat de Lacònia. Es diu que era fill d'Estrimó i que era pagès.
S’explica que quan Anacarsis va preguntar a l'oracle si hi havia algú més savi que ell, la Pítia li va contestar: “Dic que a Quenes hi ha un Misó que és més savi en el seu enteniment que tu.” Quan, ple de curiositat va arribar al poble de Misó el va trobar en ple estiu llaurant unes terres i li va dir: "Ara no és temps de llaurar" i Misó va contestar: "Però sí de preparar el terreny".
QUILÓ DE LACEDEMÒNIA
Va ser un poeta espartà, que va ocupar el càrrec d'èfor i va elaborar gran part de la constitució atribuïda a Licurg.
Se li atribueix la militarització de la vida civil d'Esparta. També va introduir el costum que els èfors s'unissin als reis com els seus consellers.
Els set savis, representats a la Crònica de Nuremberg.
Mosaic on apareixen els set savis, Sòcrates i Cal·líope. Es troba al Museu Nacional de Beirut.
SALOUA LOUAHIDI
5E
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada