divendres, 20 d’abril del 2018

Els símbols dels picapedrers

Les muralles romanes de Tarragona són unes de les primeres grans obres que els romans van emprendre, després del desembarcament dels Escipions a Empúries, l'any 218 aC. En aquestes muralles s'han trobat diferents marques de picapedrers en alguns carreus, que fins ara s'havia suposat que estaven escrites aparentment en l'alfabet ibèric. Tanmateix, estudis recents demostren que en realitat són obra de picapedrers itàlics.

Els picapedrers eren persones que tenien com a ofici treballar la pedra per a la construcció.
Per distingir els carreus que havien posat o picat els uns dels altres, hi gravaven unes marques per saber quan havien de cobrar amb comparació dels carreus que havien posat. Aquestes marques solien aparèixer en els murs, tant interiors com exteriors. Però no tots volien dir el mateix.

No tots aquests signes i marques són iguals i ha resultat gairebé impossible trobar algun patró de distribució. A vegades es relacionen amb lletres dels alfabets llatins, fenici, etrusc, brahmi, arameu, itàlics, nordafricans, rúnics, etc. Altres vegades, són representacions d'eines de l'ofici, o de l'imaginari de l'època, o simplement fruit de la creativitat de l'autor. Tanmateix, alguns picapedrers van signar pedres amb el seu propi nom anteposant-li l'expressió “me fecit”.


Per això, els estudiosos del tema s'han vist en la necessitat de recórrer a diferents teories explicatives en relació amb el significat d'aquests signes, a partir d'una de les següents hipòtesis:
1) Són l'alfabet d'un llenguatge esotèric originari de la màgia caldea i utilitzat com a conjur contra les potències enemigues.
2) Són marques fetes pels picapedrers per a l'ajust i seient dels carreus.
3) Són signatures de cada picapedrer per facilitar la posterior liquidació i cobrament del treball.
4) Són marques personals de cada picapedrer referents  al seu nom, a les seves creences o devocions, al seu estat social o professió present o passada o a l'època en què es va realitzar l'obra.
5) Podrien ser, de manera conjunta o independent de les anteriors, la signatura del donant d'una columna, d'un carreu, d'una volta, etc.

En aquest ordre d'idees, és clar que els antics picapedrers cercaven transmetre alguna cosa amb els seus signes i marques.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada